Dogodilo se na današnji dan – 21. januar

Događaji:
1799. – Edvard Džener (Edward Jenner) predstavio je vakcinu protiv malih boginja.

1977. – U Italiji je legalizovan abortus.

Rođeni:

 • 1277Galeazzo I Visconti, milanski regent 1322 – 1328
 • 1338Carlo V, zvan Mudri, francuski kralj
 • 1763Augustin Robespierre, francuski političar
  Nakon završetka pravnih studija, Robespierre je uskoro primljen u odvjetništvo Arrasa. Biskup u Arrasu, Louis François Marc Hilaire de Conzié, ga je postavio za kaznenog suca, u ožujku 1782. Ovo namještenje, u kojem je uskoro dao otkaz, kako bi izbjegao govoriti osude na smrt, nije spriječilo njegov napredak u odvjetništvu. On je uskoro postao uspješan odvjetnik i izabrao je zastupati sirotinju. Tijekom saslušanja on je često znao braniti ideje prosvjetiteljstva i borio se za prava svojih klijenata. Kasnije u svojoj karijeri postao je zainteresiran za književnost i društvo i proglašen je jednim od najboljih pisaca i omiljenih mladih ljudi u Arrasu.
  U prosincu 1783. izabran je kao član akademije u Arrasu i odlazio je na susrete redovito. 1784. je dobio medalju na akademiji u Metzu, za svoj esej, o temi da li rođaci osuđenih kriminalaca trebaju dijeliti njihovu sramotu. On i Pierre Louis de Lacretelle, odvjetnik i novinar, su podijelili ovu nagradu. Mnogi kasniji eseji su bili manje uspješni, ali Robespierre je imao kompenzaciju u svojoj popularnosti u književnosti i glazbenom društvu Arrasa, poznatom kao “Rosatia”, u kojem je Lazare Carnot, koji mu je bio kolega u Odboru javne sigurnosti,  također bio član.
  1788. je sudjelovao u raspravi, na koji način bi francuska vlada trebala biti izabrana, pokazujući jasno u svojoj  Adresse à la nation artésienne da ako bi bivši način izbora od članova pokrajinskih staleža bio ponovno usvojen, novi staleži neće predstavljati ljude čitave Francuske. Moguće je da se bavio ovim pitanjem kako bi sudjelovao u zbivanjima koji će promijeniti politiku monarhije. Kralj Louis XVI je potom proglasio nove izbore za sve pokrajine , tako dopuštajući Robespierru da se kandidira za poziciju predstavnika Trećih staleža.
  Iako su vodeći članovi udruženja bili izabrani, Robespierre kao njihov glavni oponent je uspio zajedno se kandidirati s njima. Robespierre je počeo davati svoj trag u politici s  Avis aux habitants de la campagne (Arras, 1789). S ovim je osigurao podršku provincijskih birača i iako mu je bilo tek 30 i u usporedbi s drugima je bio siromašan i bez pokroviteljstva, izabran je za 5.og izaslanika Trećih staleža Artoisa za sve staleže. Kada je stigao u Versailles, bio je relativno nepoznat , ali je uskoro postao dijelom Nacionalne skupštine, koja se potom transformirala u Biračko vijeće.
  Dok se sabor konstituirao Robespierre se okrenuo od provincijske buržoazije, ka ljudima Pariza. Bio je čest govornik u Saboru . Objavio je mnoge nove ideje za Deklaraciju o pravima ljudi, često s velikim uspjehom. S vremenom je prepoznat kao drugi do Petition de Villeneuvea, vođe malog društva ekstremne ljevice.
  Robespierre je uskoro postao uključen u novo Društvo prijatelja konstitucije, poznatijim kao Klub jakobinaca.
 • 1895Cristobal Balenciaga, španski kreator visoke mode
 • 1905Christian Dior, francuski modni kreator
 • 1905Wanda Wasilewska, poljska književnica
 • 1924Benny Hill, britanski komičar
 • 1941Plácido Domingo, španski tenor
 • 1951Jeff Koons, američki pop-art umjetnik
 • 1952Billy Ocean, trinidadski muzičar
 • 1953Paul Allen, suosnivač kompanije “Microsoft”
 • 1954Thomas de Maizière, njemački političar
 • 1956Geena Davis, američka glumica
 • 1960Halid Muslimović, bosanski pjevač
 • 1982Vladislav Veselinov, bosansko-hercegovački rukometaš

Umrli:

21. Januar (21.1.) je 21. dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine ima još 344 dana (345 u prijestupnoj godini).

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close