Kultura

Dogodilo se na današnji dan – 18. juni

18. juni (lipanj) (18.6.) je 169. dan godine po gregorijanskom kalendaru (170. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 196 dana.

Događaji

1178. Pet kantenberijskih monaha vidjeli vjerovatno formiranje kratera Giordano Bruno na Mjesecu. Vjeruje se da su trenutne oscilacije mjesečevog rastojanja od Zemlje (mjereno u metrima) rezultat ovog sudara.

1815. – Bitka kod Waterlooa. Napoleon Bonaparta je poražen

1932 – U Ženevi osnovana FIBA, svjetska košarkaška organizacija.

2005. – Održan prvi međunarodni Festival pjesme i sevdaha “Rade Jovanović” u Goraždu

Rođeni

1901 – Anastazija, najmlađa kćer ruskog cara Nikole II
1908 – Maria Vieira da Silva, portugalska likovna umjetnica
1918 – Franco Modigliani, italijanski ekonom i dobitnik Nobelove nagrade
1924 – George Mikan, američki košarkaš
1942 – Paul McCartney, britanski kantautor
1943 – Raffaella Carrà, italijanska pjevačica i TV-zvijezda
1952 – Isabella Rossellini, italijanska glumica

Umrli

1928 – Roald Amundsen, norveški istraživač

1936 – Maksim Gorki (rus. Максим Горький, pravo ime: Алексей Максимович Пешков (Aleksej Maksimovič Pješkov), Nižnji Novogorod, 28. mart 1868. – Moskva, 18. juni 1936.), ruski književnik.
U 19. godini pokušao je samoubistvo. Agitirao je protiv carizma, tražio društvo revolucionara narodnjaka i branio interese siromašnih. Godine 1905. piše proglase protiv vojske, policije, cara i biva zatvoren, a oslobođen je na protest intlektualaca mnogih zemalja. Godine 1906. ilegalno napušta zemlju i ostaje u emigraciji do 1913., gdje se bori za obustavljanje svake pomoći carskoj Rusiji. U svojim prvim pripovjestima opisuje egzistenciju ljudi s dna. U nizu članaka prikazuje svoje neprijateljstvo prema fašizmu i malograđanskoj sebičnosti. Smisao umjetnosti tražio je u istini, stvaralačkom radu i afirmaciji čovječnih odnosa među ljudima.

2001 – Davorin Popović (23. septembar 1946 – 18. juni 2001) bio je bosanskohercegovački pjevač zabavne muzike i član legendarnih sarajevskih “Indexa”, te jedna od najvećih zvijezda bivše Jugoslavije.
Rodno ime Davorin u užem krugu porodice i prijatelja uvijek je bilo Davor. Od milja su ga zvali i Dačo, a nadimak Pimpek je dobio još u djetinjstvu zbog jedne male izrasline kraj lijevog uha. Taj mu je nadimak naprosto bio zalijepljen uz ime, pa je čak jedan njemački on-line magazin, objavljujući vijest o njegovoj smrti, napisao da je Davorin Popović Pimpek puno rodno ime i prezime pjevača Indexa.
Pjevačem je sam sebe zvao, obično počinjući svoje priče “Slušaj, da ti pjevač nešto kaže…”, ne dajući svojoj ulozu u Indexima, jednako kao smislu svoga života, ni manje ni više od toga jeste samo pjevač. Pa je vremenom postao pjevač.[citat potreban] Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a od rane mladosti se bavio rukometom i košarkom, a u ovom drugom sportu je bio jedan od najtalentiranijih bekova koje je Sarajevo u to doba imalo. Bio je kapetan Mlade Bosne (kasnije Željezničar) i kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine.

2006 – Adi Lukovac, je bio jedan od kreativnih simbola moderne bh. muzičke scene. Spada u pionire elektronske muzike u Bosni i Hercegovini. U svojoj muzici je uvijek provlačio etno motive (saz, napjevi), i dugo vremena djelovao skupa sa grupom Ornamenti, koji su bili bliski ideji „elektro ambijent etna“. Osnovali su i etiketu PSW (Post War Sound) kao i studio, pod kojom su i objavili svoja dva albuma. Bio je saradnik Dine Merlina na albumu Sredinom.
Adi je radio i svoje autorske projekte, muziku za predstavu „Tvrđava“ i muziku za film „Remake“. Muziku za „Remake“ objavio je i kao soundtrack, odnosno zbirku remixa tema iz filma.
Poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći 18. juna 2006.

2010 – José Saramago, portugalski književnik i dobitnik Nobelove nagrade

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close