Kultura

Dogodilo se na današnji dan – 18. januar

18. Januar (18.1.) je 18. dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine ima još 347 dana (348 u prijestupnoj godini).

Događaji

1535 – Španski konkvistador Francisco Pizarro osnovao Limu, sada glavni grad Perua.
1778 – Britanski moreplovac James Cook otkrio Havaje, koje je nazvao Sendvičova ostrva.
1871 – U Versaillesu pruski kralj Vilim proglašen za prvog cara novostvorenog Njemačkog carstva.
1977 – U avionskoj nesreći blizu Kreševa poginuli predsjednik Vlade SFRJ Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još 6 putnika.

Rođeni

1892 – Oliver Hardy, američki komičar
1900 – François de Menthon, glavni francuski tužilac u Nürnberškim procesima
1904 – Cary Grant, američki glumac
1913 – Danny Kaye, američki glumac i pjevač
1914 – Arno Schmidt, njemački književnik i prevodilac
1955 – Kevin Costner, američki glumac i producent
1955 – Dario Džamonja, bosanskohercegovački novinar i pisac kratke priče
1982 – Ariadne Artiles, španski model

Umrli

1862 – John Tyler, američki političar i predsjednik
1936 – Rudyard Kipling, engleski književnik

1977 – Džemal Bijedić (12. april 1917-18. januar 1977), rođen u Mostaru, gdje je i odrastao kao potomak ugledne trgovačke porodice. Kao gimnazijalac se simpatiše sa pokretom komunista, kome se tokom studije na Univerzitetu u Beogradu i priključuje. Oktobra 1939. u Beogradu biva primljen u SKOJ, a decembra 1939 u mostarskoj organizaciji u KPJ. Četri puta biva zatvaran, svaki put u Mostaru. Za vrijeme Drugog svjetskog rata aktivno kao član Partije učestvuje u NOB-i. Nakon rata postaje pomoćnik ministra unutrašnjih poslova vlade Bosne i Hercegovine, potom 1948. načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KPBiH. Lista njegovih funkcija je duga i vodi ka gore na hijerarhijskoj ljestvici: sem dvije navedene funkcije bio je i sekretar Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu, član Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine, predsjednik Republičkog vijeća, predsjednik Skupštine SRBiH i na kraju predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) 1971 godine. Tragično je preminuo 18. januara 1977. g. u avionskoj nesreći na putu za Sarajevo u vrhuncu svoje moći. Supruga Razija je poginula zajedno sa Bijedićem. Iza sebe su ostavili troje djece: Dragana, Azru i Milenka.
Potpisnik letaka za borbu za autonomiju Bosne i Hercegovine u međuratnom periodu do 1941. do svoje pogibije se zalaže za razvitak privrede, primjenu principa samoupravljanja, promociju Jugoslavije u inostranstvu i jačanje Pakta nesvrstanih. Organizator nove bosanske privredne reforme i infrastrukture, posebno izgradnje moderne putne mreže, regionalnih vodovoda, gradskih kanalizacija i telekomunikacija, te 80-tih godina djelimično ostvarenog kulturnog projekta “hiljadu škola”. Za kratko vrijeme susreće sve važnije svjetske državnike tog vremena, Mao Ce Tunga (Mao Tse-Tung), Džeralda Forda (Gerald Ford), Leonida Brežnjeva (Leonid Brežnjev). Uvijek uz Tita, špekulisan je kao njegov mogući nasljednik, što je otvorilo sumnje u slučajnost avionske nesreće. Priče o umješanosti Titove supruge Jovanke Broz u ovoj avionskoj nesreći i do dan danas su ostale žive. Naime, Tito koji je do tada stalno putovao sa Jovankom širom svijeta, ali je poslije ove avionske nesreće stavio sopstvenu suprugu u kućni pritvor.

1977 – Carl Zuckmayer, njemački književnik
1987 – Sergio Blažić, hrvatski pjevač i član rock grupe Atomsko sklonište

Wikipedia

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close