Dogodilo se na današnji dan – 16. mart

Događaji:
1521. – Ferdinand Magellan stigao na Filipine;
1815. – William I, prvi ustavni monarh u Holandiji, proglasio se kraljem Ujedinjenog Kraljevstva Holandije;
1961. – Održana 18. dodjela “Zlatnog globusa”;
1968. – Vijetnamski rat: američki vojnici ubili 347 civila u My Laiju, Vijetnam;
1978. – Bivšeg italijanskog premijera Alda Mora otele u Rimu Crvene brigade;

Rođeni:

1497 – Philipp Melanchthon, njemački reformator, teolog i filozof
1837 – Grover Cleveland, američki političar i predsjednik
1839 – Sully Prudhomme, francuski književnik
1878 – Reza Pahlavi, perzijski šah
1926 – Jerry Lewis, američki komičar
1927 – Vladimir Mihajlovič Komarov, sovjetski kosmonaut
1930 – Izet Sarajlić, bosanskohercegovački književnik
1935 – Teresa Berganza, španska pjevačica
1941 – Bernardo Bertolucci, italijanski režiser
1952 – Alice Hoffman, američka književnica
1953 – Isabelle Huppert, francuska glumica
1953 – Richard Stallman, američki naučnik

Umrli:

37 – Tiberius Claudius Nero Caesar (16. studenog 42. pr. Kr. – 16. ožujka 37. godine) je bio istaknuti vojskovođa, a od 14 – 37. i drugi rimski car. Za suvladara cara Augusta Oktavijana proglašen je 13. a sljedeće godine, poslije smrti Augusta, postaje carem. Kao sposoban vojskovođa, ugušio je pobunu dalmatinskih i panonskih plemena u Batonskom ratu, pobunu u Germaniji, kao i u provincijama Traciji, Galiji i Numidiji. Za vrijeme njegove vladavine narodne skupštine se prestaju sastajati. Tako je njihove ovlasti, izbor magistrata, Tiberije bio prenio na senat. Rimljani su poduzeli nekoliko vojnih pohoda protiv Germana (koje je osobno vodio Tiberijev nećak Germanik), ali je Tiberije sve to obustavio, smatrajući da one iziskuju velika sredstva. Germanik je inače bio popularan kako u vojsci, tako i u prijestolnici. Tiberije je zato poslao Germanika u misiju na Istok, s ciljem da zapravo bude što dalje od Rima. Tamo su Kapadocija i Komarena pretvorene u rimske provincije. Nakon toga Germanik je otišao u Egipat, a zatim se vratio u Siriju. 19. godine je u Antiohiji iznenada umro (navodno ubijen po Tiberijevoj naredbi). Nakon toga odnosi između Tiberija i senata se pogoršavaju. Pošto je dao velika ovlaštenja Sejanu, zapovjedniku svoje Pretorijanske garde, povlači se na otok Capri. Sejan provodi teror po Rimu i organizira zavjeru protiv Tiberija, s namjerom da preuzme carske ovlasti, te i ubija (truje) carevog jedinog sina Druza (iz braka s prvom ženom Vipsanijom Agripinom). Zavjera propada, zahvaljujući carevoj šogorici Antoniji, i Sejan je smaknut, ali se Tiberije više nije vraćao u Rim. Pred kraj života postaje sve više sumnjičav i paranoičan te likvidira sve one koji bi mu bili mogući protivnici.
O njegovoj smrti postoje dvije verzije. Po jednoj, iz izvora Svetonija i Tacita, koji nisu uvijek bili puzdani, npr. krajnje upitne verzije o carevim perverznim seksualnim orgijama na Capriju, Tiberije je pozvao na Capri svog pranećaka Kaligulu i unuka Gemelija da bi ih proglasio obojicom svojim nasljednicima (ali je Kaligula, netom što je postao car, dao ubiti Gemelija). Tada je, na Capriju, navodno, Kaligula, uz pomoć novog zapovjednika Pretorijanaca Makrija – ugušio cara jastukom! Ali povijesno je vjerojatnije, i prihvaćena je ta verzija, da je Tiberije, drugi rimski car, mirno umro prirodnom smrću u svojoj vili u Misenumu (uostalom imao je tada skoro 80 godina) 16. ožujka 37. godine.

1914 – Charles Albert Gobat, švicarski političar
1940 – Selma Lagerlöf, švedska književnica

16. mart (ožujak) (16.3.) je 75. dan godine po gregorijanskom kalendaru (76. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 290 dana.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close