Kultura

Dogodilo se na današnji dan – 10. januar

10. Januar (10.1.) je 10. dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine ima još 355 dana (356 u prijestupnoj godini).

Događaji

49 p.n.e. – Cezar je prešao preko rijeke Rubikon u Italiji i time otpočeo građanski rat protiv Pompeja i Senata. Tom prilikom je rekao: “Kocka je bačena” (Alea iacta est), što je ostalo upamćeno kao sinonim za donošenje smjelih odluka.
1810. – Francuska crkva je poništila brak Napoleona i Žozefine.
1863 – U Londonu otvorena prva linija podzemne željeznice u svijetu.
1920 – osnovana Liga naroda. Liga naroda ili Društvo naroda bila je međunarodna organizacija država osnovana na prijelog Wilsona nakon Prvog svjetskog rata. Njezin temeljni cilj bio je plemenit i teško dostižan: mir u svijetu. Liga Naroda zalagala se za razoružanje, međunarodni sustav sigurnosti i rješavanje međudržavnih problema putem pregovora. Navedeni su ciljevi početkom 20. stoljeća bili novost. Do tada se smatralo da je mir rezultat ravnoteže snaga među velikim silama. Također je bilo nezamilivo da postoji međunarodna organizacija koja će biti iznad državnih vlasti. Neke države, poput SAD-a, nisu pristpile Ligi. Liga naroda bavila se i gospodarskim pitanjima, problemima svjetskog zdravlja, ropstva i trgovine opojnim sredstvima. U prvim godinama djelovanja bila je prilično uspješna. Njezini su pregovarači riješili mnoge pogranične sporove. Ali riječ je bila o problemima koji nisu zadirali u interese velikih sila. U 1930-im godinama Liga se pokazuje nedoraslom da zaustavi osvajačke pohode Italije, Japana i Njemačke. Nestala je tijekom Drugog svjetskog rata, kao posljedica neučinkovitosti same organizacije. Naslijedili su je Ujedinjeni narodi.
1946. – U Londonu je održana Prva generalna skupština Ujedinjenih nacija kojoj su prisustvovali predstavnici 51 države. Nedjelju dana kasnije, prvi put se sastao i Savjet bezbijednosti Ujedinjenih nacija i ustanovio svoja pravila. Tek 24. januara, Generalna skupština usvojila je svoju prvu rezoluciju.

Rođeni

1480. – Margarete od austrije, austrijska princeza i vladarica Holandije;
1729. – Lazzaro Spallanzani, italijanski naučnik;
1869. – Grigorij Rasputin, ruski mističar;
1876. – Thomas Alva Edison jr., američki istraživač;

1902. – Dobriša Cesarić (Požega, 10. januar 1902. – Zagreb, 18. decembar 1980.) je hrvatski pjesnik.
Srednju realnu gimnaziju pohađao u Osijeku. Studirao pravo i filozofiju. Radio je kao činovnik, lektor, prevoditelj i urednik. Od 1916. stalno živi u Zagrebu gdje je maturirao i zatim slušao predavnja na filozofskom fakultetu. Te godine je objavio i prvu pjesmu. U međuratnim godinama je službovao u školi Narodnog zdravlja, a od 1945. je urednik u izdavačkom poduzeću “Zora”. Godine 1951. primljen je za prvog člana Jugoslavenske (danas Hrvatske) akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Od 1958. je u mirovini. Do smrti 1980. je aktivan kao prevoditelj i stvaralac.

1916. – Rato Dugonjić, bosanskohercegovački političar;
1945. – Rod Stewart, britanski pjevač;

Umrli

1862 – Samuel Colt (19. srpnja, 1814. – 10. siječnja, 1862.) je bio inovativni američki izumitelj i industrijalac iz Hartforda, Connecticut. Osnovao je tvrtku Colt's Patent Firearms Manufacturing Company (danas Colt's Manufacturing Company), te masovno proizvodio revolvere komercijalno uspješne. Izumio je prvi revolver Colt Paterson koji je patentiran 1836. Postoji citat koji se često mogao čuti tijekom Divljeg zapada: “Bog je stvorio čovjeka, ali ih je Samuel Colt učinio jednakim.”

1917 – Buffalo Bill, vodič i tragač u američkoj vojsci, plaćeni borac protiv Indijanaca
1957 – Gabriela Mistral, čileanska književnica
2006 – Fadil Toskić, bosanskohercegovački pjevač

Wikipedia

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close