-TopSLIDEKultura

1. septembar 1939. započeo Drugi svjetski rat

1939 – Napadom Njemačke na Poljsku u 4:42h ujutro započeo Drugi svjetski rat

Drugi svjetski rat je globalni konflikt koji je započeo 7. jula 1937. u Aziji, odnosno 1. septembra 1939. u Evropi, i trajao do 1945. U njega je na neki način bila uključena većina zemalja u svijetu i svi naseljeni kontinenti. Gotovo sve zemlje učesnice Prvog svjetskog rata bile su uključene i u Drugi svjetski rat, osim npr. Turske. Bio je to najveći i najskuplji vojni sukob u svjetskoj historiji.

U samo sedam dana njemačke kopnene snage i Luftvafe (Luftwaffe) uništile su zaostalu poljsku armiju, koja je slovila za jednu od moćnijih u Evropi.
Nakon Poljske rat se širio munjevitom brzinom i ubrzo je njim bila zahvaćena gotovo cijela planeta. Postao je to najsmrtonosniji sukob u ljudskoj historiji, sa 50 do 85 miliona žrtava, većinom civila od čega najviše njih iz Sovjetskog Saveza i Kine.

Drugi svjetski rat je i sinonim za brojne zločine, uključujući i zločin genocida Holokaust (u kojem su fašističke snage ubile oko 11 miliona ljudi), strateško bombariranje industrijskih i civilnih centara (u kojima je ubijeno oko milion ljudi), masovne ljudske žrtve usljed gladi i bolesti kao i jedinu upotrebu nuklearnog oružja u ratu.

U ovaj rat bile su uključene sve velike sile koje su formirale dva suprostavljena vojna saveza: Saveznici i sile Osovine okupljene oko nacističke Njemačke. To je bio najrasprostranjeniji rat u historiji i direktno je uključivao više od 100 miliona ljudi iz više od 30 država svijeta.

Pad Berlina i prve nuklearne eksplozije označile kraj rata
Nazvan je “totalni rat” jer su glavni učesnici sve svoje ekonomske, industrijske i naučne kapacitete stavili u ratne poduhvate, brišući razlike između civilnih i vojnih resursa.

U Evropi je Drugi svjetski rat okončan padom Berlina, kada je prestao svaki otpor Nijemaca. Adolf Hitler nije dočekao kraj rata, već je, u strahu da će biti uhapšen, izvršio samoubistvo.

Bezuvjetnu kapitulaciju potpisao je njemački general Alfred Jodl u Remsu 7. maja 1945. sa Amerikancimaa, a sutradan je to isto učinio general Vilhelm Keitel pred Rusima u Berlinu.

U Aziji je rat portajao malo duže, a Japanska kapitulacija sačekala je dok Amerikanci nisu upotrijebili atomsko oružje.

Prva atomska bomba bačena je 6. avgusta 1945. godine na Hirošimu. Samo jedan udar izbrisao je pola grada s lica zemlje i pobio oko 80.000 ljudi.

Bomba je izbačena iz bombardera “Enola Gaj”, a nazvana je “Mali dečko” (Little boy). Nakon toga SSSR je objavio rat Japanu, a Amerikanci su 9. avgusta 1945. godine bacili još moćniju atomsku bombu “Debeljko”(Fat man) na Nagasaki.

Suočeni sa totalnim uništenjem Japanci su potpisali bezuvjetnu predaju 2. septembra 1945. godine. na brodu Mizuri (Missouri). Tim činom završio je Drugi svjetski rat.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close