Kultura

Dogodilo se na današnji dan – 09. august

Događaji:

1945 – Bačena atomska bomba pod nazivom “Fat Man” na Nagasaki, drugo i posljednje korištenje nuklearnog oružja u Drugom svjetskom ratu. 70.000 ljudi je odmah poginulo.

Rođeni:

1912. – Bojan Adamič, slovenski kompozitor filmske muzike,
1939. – Romano Prodi, italijanski političar,
1943. – Ken Norton, američki bokser
1963. – Whitney Houston, američka pjevačica i glumica;

Umrli:

117 – Trajan, rimski car
1904 – Friedrich Ratzel, njemački geograf, sociolog i etnograf
1919 – Ernst Haeckel, njemački zoolog i filozof

1992 – Blaž Kraljević, komandant HOS-a u BiH, general Armije RBiH

Pripadnici HVO-a ubili Blaža Kraljevića

09. augusta 1992. godine, poslije briljantnih uspjeha jedinica HOS-a pod komandom general – bojnika Blaža Kraljevića na Trebinjskom ratištu i oslobađanja uže gradske jezgre i iskrene želje za oslobađanjem cjelokupne teritorije Republike Bosne i Hercegovine, sa ostalim patriotskim snagama stali su na put nacionalistima i fašistima iz samozvane hrvatske zajednice “Herceg-bosna”, koji su po svaku cijenu željeli podijeljenu Bosnu i Hercegovinu.

Pripadnici vojne policije HVO-a, prema naredbi vrha hrvatske zajednice “Herceg-bosna” u zasjedi su, u mjestu Kruševo na magistralnom putu od Mostara prema Čitluku, ubili  Blaža Kraljevića i 8 pripadnika HOS-a.
Blaž Kraljević rođen je 17. septembra 1947. godine, u mjestu Lisice, blizu Ljubuškog. Po dolasku u Hercegovinu krajem 1991., postao je šef promidžbe Hrvatske stranke prava, odnosno ogranka HSP-a za BiH, a 15. januara 1991. godine, imenovan je zapovjednikom ratnog stožera HOS-a za Hercegovinu, sa činom pukovnika HOS-a.

Politika Hrvatskih odbrambenih snaga, na čelu sa Kraljevićem, bila je usmjerena na političko i vojno savezništvo Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini protiv velikosrpske politike osvajanja Bosne i Hercegovine. Hrvatske odbrambene snage dostigle su u ljeto 1992. godine zavidnu jačinu. Nakon oslobađanja Mostara, Hrvatske odbrambene snage, u kojima se pored Hrvata borio i dobar dio Muslimana/Bošnjaka, izvršile su prodor do grada Stoca, a 6. augusta, zauzele su dijelove općine Trebinje. Blaž Kraljević je izdao javni proglas u kojem poziva Hrvate i Bošnjake, tada Muslimane, da ne prihvate izdaju Bosne i Hercegovine.
Nažalost, Kraljević je ubijen iz zasjede 09. augusta 1992. godine.

2008 – Mahmoud Darwish, palestinski pjesnik

9. august (kolovoz) (9.8.) je 221. dan godine po gregorijanskom kalendaru (222. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 144 dana.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close