-TopSLIDEKultura

Dogodilo se na današnji dan – 07. august

Događaji:

1995 – Borci Petog Korpusa Armije RBiH oslobodili su Veliku Kladušu i time je prestala postojati samoproglašena autonomna oblast “Zapadna Bosna”, pod vodstvom Fikreta Abdića.

2009. – Otvoren najveći trg u BiH “Trg slobode” u Tuzli (foto)

U Tuzli je 7. austa 2009.g. svečano otvoren Trg slobode koji je i najveći je trg u BiH. Realizacija ovog projekta važan je korak u historiji Tuzle.

Početkom avgusta 2008. god., Općina Tuzla otpočela je sa realizacijom projekta uređenja najstarijeg trga u gradu i šetališnog prostora površine oko 6000 kvadratnih metara, za što je izdvojeno preko dva i po miliona maraka. Dominantno mjesto na Trgu zauzima velika fontana čije spoljašnje zidove krase ornamenti stećaka, no to na Trgu slobode neće biti jedini simboli srednjovjekovne Bosne. Naime, na dijelu na kojem su najmenski zadržane zelene površine, a gdje je donedavno bila stara fontana, postavljena je skulptura koja simbolizira stećak, a na mermernim pločama kojima je obložena lokacija uklesani su i epitafi sa srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika. Epitafi i ornamentika stećaka nadopunjuju već postojeće simbole na Trgu iz svih razdoblja kroz historiju kao što su Čaršijska džamija i česma iz doba osmanske vladavine, zgrada baroka koja simbolizira period austrougarske uprave te nekoliko objekata iz savremenog doba ili bliže prošlosti.

Predviđeno je da se na trgu u narednom periodu izgradi gradska kuća na temeljima objekta stare zgrade općinske administracije, kao i gradnja visokoškolske ustanove ili naučno-tehnološkog parka.

Rođeni:

1940. – Jean-Luc Dehaene, belgijski političar
1960. – David Duchovny, američki glumac
1980. – Amel Ćurić, bosanskohercegovački muzičar

Umrli:

1848 – Jacob Berzelius, švedski hemičar

1999. – Mustafa Hukić Huka rođen je 6. februara 1951. u Tuzli. Za Slobodu je igrao od 1969. do 1978. To su bili zlatni dani Slobode, kada je osvojeno treće mjesto u prvenstvu Jugoslavije, a Huka je postao jedan od najboljih i najpopularnijih igrača, ali nažalost, uprkos tome što je bio velemajstor, odigrao je samo pet utakmica za jugoslovenski A tim.

Od 1978. do 1981. igrao je u Osijeku, zatim je kraće vrijeme igrao za San Joseu u SAD poslije čega je po dvije godine igrao za tursku Adanu Demirspor i ponovo Slobodu, gdje je i završio karijeru 1985.  godine. Nakon toga, krenuo je u trenerske vode da podijeli veliko znanje, pa je vodio Slobodu od 1994. do 1999. godine, a u isto vrijeme bio je selektor B reprezentacije BIH i asistent u A timu Fuadu Muzuroviću, prvom sastavu od osamostaljenja naše zemlje. Na tim položajima ga je, 07. augusta 1999. godine i  zadesila tragedija, u kojoj je izgubio život u 48. godini života. Mustafa Hukić je do danas ostao najbolji igrač u historiji Slobode i jedan od najvećih kako u Bosni i Hercegovini tako i šire.

7. august (kolovoz) (7.8.) je 219. dan godine po gregorijanskom kalendaru (220. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 146 dana.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close