-TopSLIDEKultura

Dogodilo se na današnji dan – 03. august

Događaji:
1492. – Kristofor Kolumbo krenuo je iz španske luke Palos na neizvesno putovanje Atlantskim okeanom u namjeri da pronađe pomorski put za Indiju, a otkrio je Ameriku. Polazeći od saznanja da je Zemlja okrugla, Kolumbo je smatrao da do Indije, Japana i Kine može stići i ako se ide na zapad, vjerujući da je taj put kraći. Poslije nešto više od mjesec dana plovidbe, Kolumbo je ugledao kopno. Bile su to obale Amerike.

1830. – Turski sultan Mehmed II je, poslije višemjesečnih pregovora, hatišerifom priznao autonomiju Srbije, čime su uspostavljeni osnovi srpske nezavisne uprave. Povlastice Srbiji razrađene su u 20 tačaka, uključujući priznanje njene potpune unutrašnje autonomije i potvrđivanje titule kneza Milošu Obrenoviću, s nasljednim pravom dinastije Obrenović.

1949. – Košarkaški savez Amerike i Nacionalna košarkaška liga spojili su se formirajući NBA ligu (National Basketball Association).

Rođeni:
1929 – Muhamed Filipović, bosanskohercegovački historičar, pisac i filozof
Muhamed Filipović, rođen 3. augusta 1929. godine u Banja Lucu, akademik, filozofski pisac, teoretičar, esejist i jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih historičara. Jedan od najpoznatijih bh filozofa današnjice.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, a doktoriao 1960. godine. Član je Akademije nauka Bosne i Hercegovine. Radio je kao profesor na sarajevskom Filozofskom faliktetu. Objavio je 14 knjiga, od kojih su neke i prevedene na strane jezike. Najveći broj prevoda doživjela je knjiga “Lenjin – monografija njegove misli”, koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski jezik.

Nekoliko citata Muhameda Filipovića možete pogledati ovdje.

1936 – Vice Vukov, hrvatski pjevač zabavne muzike
1963 – James Hetfield, frontmen grupe Metallica

Umrli:

1924 – Joseph Conrad, engleski prozaist poljskoga porijekla
2008 – Aleksandar Solženicin, ruski pisac, dramatičar i historičar

3. august (kolovoz) (3.8.) je 215. dan godine po gregorijanskom kalendaru (216. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 150 dana.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close