Kultura

Dogodilo se na današnji dan – 03. april

3. april (travanj) (3.4.) je 93. dan godine po gregorijanskom kalendaru (94. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 272 dana.

Događaji

1512. – Turski sultan Bajazit II abdicirao u korist svog sina Selima I.
1789. – Američki vojskovođa George Washington položio zakletvu i tako postao prvi predsjednik SAD, nove države na sjevernoameričkom kontinentu.
1922. – Josif Staljin naslijedio Vladimira Lenjina na čelu SSSR-a
1930. – Ras Tafari postao car Haile Selasije I od Abisinije (Etiopija).
1936. – Pogubljen Bruno Hauptmann, otmičar i ubica sina američkog pilota Charlesa Linbergha.
1948. – Predsjednik SAD Harry Truman potpisao Maršalov plan ekonomske pomoći poslijeratnoj Evropi.
1953. – Prvi put objavljen TV Guide, sjevernoamerički sedmični magazin o TV programu.
1975. – Sovjetski velemajstor Anatolij Karpov postao 12. svjetski prvak u šahu nakon što je dotadašnji prvak Robert Bobby Fischer odbio prihvatiti uvjete Svjetske šahovske asocijacije (FIDE) za susret za svjetsku titulu.
1986. – IBM predstavio PC Convertible, prvi prijenosni računar
1991. – Vijeće sigurnosti UN izglasalo rezoluciju o prekidu vatre u Zaljevskom ratu i zatražilo od Iraka da uništi oružje za masovno razaranje.
1992. – “Srpske odbrambene snage” preuzmaju kontrolu nad Banja Lukom.
1992. – Pred kasarnom “Mostarski bataljon” eksplodirao kamion cisterna napunjena eksplozivom, što označava početak rata u Mostaru, koji je više od mjesec dana bio izložen teroru rezervista JNA iz Crne Gore
1992. – Predsjedništvo Republike BiH dalo saglasnost za mobilizaciju teritorijalne odbrane u općinama koje to žele, a radi stabiliziranja političko-bezbjednosne situacije na njihovim područjima.
1992. – Počinje mobilizacija TO-a u Livnu i Tuzli.
1992. – Komunistički lider i predsjednik Albanije Ramiz Aljija podnio ostavku.
1995. – Najmanje 150 pripadnika plemena Hutu, mahom žena i djece, masakrirano u jednom selu na sjeveroistoku Burundija.
1996. – U prisustvu pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Kanadu, ambasadora Johna Kornbluma u Sarajevu formiran Forum Federacije BiH.
1996. – U avionskoj nesreći u blizini Dubrovnika poginulo je svih 35 putnika, među njima i američki ministar trgovine Ron Brown.
2000. – Snage NATO u BiH uhapsile na Palama jednog od lidera bosanskih Srba Momčila Krajišnika na osnovu tajne optužnice Haškog tribunala (ICTY).
2002. – Tužilaštvo ICTY, zbog nedostatka dokaza, zatražilo povlačenje optužnice protiv bosanskog Srbina Nenada Banovića, kojeg je teretilo za zločine počinjene u logorima prijedorskog područja počinjene tokom 1992. godine.
2002. – Palestinski lider Jaser Arafat odbio ponudu izraelskog premijera Ariela Šarona da napusti palestinski teritorij u jednom pravcu.
2003. – U Strasbourgu državna zajednica Srbija i Crna Gora primljena u Vijeće Evrope (CoE), kao 45. zemlja članica te najstarije panevropske organizacije.
2003. – Kongres SAD odobrio blizu 80 milijardi dolara za finansiranje rata u Iraku.

Rođeni

1245 – Filip III – kralj Francuske
1367 – Henrik IV Engleski, engleski kralj
1783 – Washington Irving, američki književnik i diplomat
1895 – Mario Castelnuovo-Tedesco, italijanski kompozitor
1924 – Doris Day, američka glumica i pjevačica
1924 – Marlon Brando, američki glumac
1930 – Helmut Kohl, njemački političar i državnik
1958 – Alec Baldwin, američki glumac
1961 – Eddie Murphy, američki glumac
1977 – Alen Avdić, bosanskohercegovački nogometaš
1984 – Almir Alić (nogometaš), bosanskohercegovački nogometaš
1985 – Leona Lewis, britanska pjevačica

Umrli

1682 – Bartolomé Esteban Murillo, španski slikar

1897 – Johannes Brahms (Hamburg, 7. maj 1833. – Beč, 3. april 1897.), njemački kompozitor.
Karijeru je započeo kao pijanistički virtuoz. Robert Schumann mu je pomogao da se afirmira kao kompozitor, predstavivši ga muzičkoj javnosti i zauzimajući se za štampanje njegovih djela. Polazi od klasičnog i baroknog naslijeđa, ali je njegov muzički izraz u osnovi romantičarski. U njegovu opusu nalaze se sve glavne instrumentalne i vokalne vrste, izuzevši opere. Često se inspirirao narodnom muzikom, a osobito se istaknuo na području komorne muzike i solo pjesama. Četiri simfonije, dva klavirska koncerta, violinski koncert u D duru, dvorski koncert za violinu i violončelo u A-molu, Njemački requiem i brojne solo pjesme samo su dio najvažnijeg Brahmsovog opusa, uz komorna djela te crkvena djela kojima je zaokružio bogato stvaralaštvo.

1991 – Graham Greene, britanski pisac
2000 – Terence McKenna (16. novembar 1946. – 3. april 2000.), američki pisac i filozof
Terence McKenna bio je pisac, filozof, revizionist i vizionar. Poznat je po proučavanju šamanskih običaja plemena u Južnoj Americi i sveobuhvatnoj filozofskoj misli koja je obuhvatala teme od antropologije, morfologije, ontologije do psihodeličnog iskustva. Njegov je rad obuhvaćao razna područja, od Voynichove knjige preko porijekla ljudske vrste do Teorije noviteta. Njegove teorije u sebi sadrže kombinaciju halucinogenih hemijskih sastojaka, gajanizma i šamanizma.

Wikipedia

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close