Kultura

Dogodilo se na današnji dan – 01. maj

1. maj (svibanj) (1.5.) je 121. dan godine po gregorijanskom kalendaru (122. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 244 dana.

Događaji

1707 – Stupanjem u snagu Act of Union osnovano je Ujedinjeno Kraljevstvo

1900 – Izašao prvi broj časopisa Behar

1927 – Izašao prvi broj časopisa Novi behar.

2004 – Estonija postala članica Evropske Unije

Rođeni

1218 – Rudolf I, kralj Njemačke
1852 – Calamity Jane, junakinja američkih westerna
1947 – Enes Kišević, bosanskohercegovački književnik i glumac

Umrli

1700 – John Dryden, engleski književnik

1904 – (na slici) Antonín Leopold Dvořák (fon. Antonjin Dvoržak) (8. septembar 1841. – 1. maj 1904.) je bio češki kompozitor i dirigent romantične muzike. Uspešno je kombinovao narodnu muziku sa simfonijskom i kamernom muzikom.
Rođen je u Austro-ugarskoj monarhiji, na prostoru današnje Češke, u mjestu Nelahozeves u blizini Praga, gde je i proveo cijeli svoj život izuzev perioda između 1892. i 1895. godine kada je bio direktor konzervatorijuma u New York-u.
Antonín Dvořák je pored Bedřicha Smetane najvažniji predstavnik češke narodne muzike. Najčešće je za svoje melodije koristio češki narodni folklor, ali koristio je i nacionalne folklore drugih slavenskih naroda, kao i naroda Sjeverne Amerike. Napisao je devet simfonija, od kojih su četiri objavljene posthumno. Najpoznatija i najčešće izvođena Dvořákova simfonija je Deveta simfonija u E-molu, poznata kao i Simfonija Novog Svijeta. Pored toga pisao je i opere, simfonijske poeme, pjesme, uvertire, orkestarske kompozicije, kamernu muziku kao i koncerte.
Antonín Dvořák je bio sljedbenik neoromantizma. Pored Smetane je jedan od tvoraca češke nacionalne škole.

Praznici

Međunarodni praznik rada

Wikipedia

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close