BiHPolitika

Dodik nakon sjednice GO SNSD-a: Aktivirat ćemo pravo na samoopredjeljenje

Predsjednik SNSD-a na sjednici GO

Dodik nakon sjednice GO SNSD-a: Aktivirat ćemo pravo na samoopredjeljenje

SDA je pretjerala u svom stavu oko reformi, kazao je Dodik

G. D. / Avaz.ba

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sjednice Glavnog odbora SNSD-a u Banjoj Luci da je deklaracija SDA neprihvatljiva i potvrdio da RS treba tražiti afirmaciju prava na samooprdjeljenje. 

U svom obraćanju novinarima Dodik je kazao da je Glavni odbor usvojio 64 zaključka o različitim osvrtima, a posebno se osvrnuo na deklaraciju SDA, koja, kako je kazao, RS dovodi u situaciju da mora reagirati.

– Uvođenje bonskih ovlaštenja je mimo Ustava i to ne smatramo konačnim. Odbacujemo intervencionizam međunarodne zajednice i tražimo dijalog u BiH po svim pitanjima, pogotovo kada su u pitanju zakoni koji su mijenjali nadležnosti. Odbacujemo bilo kakve prijedloge da se formira RBiH, da se napravi njena teritorijalna reorganizacija. To je urušavanje Dejtona i to ugrožava mir u BiH. Ukoliko se situacija u BiH ne bude odvijala u skladu s Ustavom, treba na pravi način čitati ustavnu odrednicu o samoopredjeljenju. Predložili smo da se u NSRS s FBiH razgovara o Zakonu o odbrani, Zakonu o VSTV-u, o Zakonu o indirektnim porezima – kazao je Dodik.

Lider SNSD-a je rekao da će sljedeće sedmice imati pripremljen materijal za Skupštinu. 

– Moguća je sjednica u narednih 10 do 15 dana. SDA je pretjerala u svom stavu oko reformi. Za nas je to neprihvatljivo. To ne može da bude osnova za razgovor. U subotu u podne su razgovori predstavnika parlamentarnih stranaka u RS s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Treba da se ocijeni je li rad OHR-a u skladu s Dejtonom. Sinoć smo Cvijanović i ja razgovarali s Borenovićem i sa Šarovićem. Naš prijedlog je imao nekoliko varijanti. Prvi je bio da oni izađu, a mi ne uđemo u Vijeće ministara. Druga varijanta je bila da oni ostanu tamo, a da mi insistiramo da postoje izborni pobjednici. Opozicija apostrofira samo jednu stvar, a to je da oni ne treba da izlaze – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Glavni odbor izabrao Željku Cvijanović, Radovana VIškovića, Nikolu Špirića, Nebojšu Radmanovića i Igora Radojičića za potpredsjednike stranke dok je Luka Petrović ponovo izabran za generalnog sekretara. 

– GO je izabrao i Predsjedništvo SNSD koji broji 45 imena, a u njemu su pored pet potpredsjednika i generalnog sekretara i predsjednik Aktiva žena Nada Tešanović, te predsjednik mladih SNSD-a – rekao je Dodik. 

Dodao je da se između ostalih zaključaka navodi urgentno donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, te istakao da je neprihvatljivo da tu budu strane sudije.

– GO SNSD predlaže da Republika Srpska traži od FBiH postizanje dogovora o izlasku iz sporazuma o odbrani, UIO i VSTS – naveo je Dodik.

Glavni odbor je dao podršku konstituisanju pravnog tima koji bi trebalo da pokrene razgovore i traži krivičnu odgovornost visokih predstavnika, zbog antiustavnog i antidejtonskog djelovanja.

Smatraju da je neprihvatljiv dalji ostanak visokog predstavnika u BiH.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close