BiHPolitika

“Dodik je građanin BiH i njegove izjave moraju biti predmetom krivične istrage”

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je u petak da će Republika Srpska (RS) ispitati mogućnosti za izlazak iz sporazuma, koji je predvidio stvaranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Dodik je ustvrdio da su ranije predstavnici vlasti RS-a „bili prisiljeni na odustajanje od Vojske RS-a“ te da su, kako je rekao „pod brutalnim pritiskom na RS formirane Oružane snage BiH“.

Član Predsjedništva Željko Komšić odgovorio je Dodiku poručivši kako to ne bi bio dobar potez, jer bi, upozorava Komšić, “urušavanje Oružanih snaga BiH, koje najavljuje Dodik, značilo i destabilizaciju i ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini.

To nije prvi put da Dodik najavljuje pokretanje procesa u Bosni i Hercegovini, koji bi, upozoravaju analitičari, zemlju gurnuli u neviđenu krizu, a moguće i u sukobe.

Dodik otvoreno zagovara odcjepljenje bh. entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine. Prvo sa pozicije predsjednika entiteta RS a sada i sa pozicije člana u Državnom Predsjedništvu radi na destabilizaciji zemlje.

Nisam spreman da se ‘podbacim’ pod stereotipe koje su stranci napravili da je BiH nešto što bi trebalo da bude nama sveto. Nama nije, mi smo u BiH silom međunarodnog sporazuma koji je urušila upravo ta međunarodna zajednica. Gotovo da nema mnogo elemenata koji bi trebalo da nas zadrže u BiH“, rekao je Dodik novinarima u Banja Luci krajem novembra.

Ubuduće ću putovati s pasošem Srbije, poručio je Dodik, ističući da je on Srbin i da više voli Srbiju od BiH, koja je, kako je rekao, samo njegovo radno mjesto i ništa više. On je više puta i na različitim mjestima rekao kako priželjkuje kraj Bosne i Hercegovine.

Svjetski mediji često izvještavaju o Dodikovim istupima, koje etiketiraju kao zabrinjavajući eho ruske politike na Balkanu. The New York Timesa je nedavno objavio članak u kojem izražava zabrinutost zbog politike Milorada Dodika, dok je australijski News objavio nakon izbora u BiH 7. oktobra kako je poražen hrvatski nacionalistički lider Dragan Čović, ali je list napomenuo da je „pobijedio proruski srpski separatist Milorad Dodik.“

Analitičari objašnjavaju da bi Dodik zbog svojih izjava trebao biti na udaru sigurnosnih agencija u zemlji, ali da se to još uvijek nije desilo jer je pravosuđe pod snažnim pritiskom politike.

Profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Goran Kovačević također objašnjava da sve izjave koje su upućene protiv društvenog uređenja države moraju biti predmetom krivične istrage.

Ako je osoba u poziciji da svoje izjave može sprovesti u djelo, što podrazumijeva promjenu ustavnog poretka države, rušenje institucija države…, onda to treba biti predmetom krivične istrage“, kaže profesor Kovačević za agenciju “Patria“, dodajući da ne postoji osoba u zemlji koja može imati tu vrstu imuniteta koja bi je zaštitila od sankcije ukoliko se poigrava sa državom.

Dodik je građanin ove države, i podložan je zakonima ove države, kao i svi drugi građani“, kaže Kovačević, dodajući da je Dodikova odgovornost tim prije veća, jer sa svoje pozicije utječe i na ponašanje drugih ljudi.

Kovačević je rekao da Bosna i Hercegovina nema problema samo unutar zemlje, već da na rušenju njenog ustavno-pravnog poretka rade i njeni susjedi, podsjećajući na nedavnu Deklaraciju o BiH koju je donio Sabor Hrvatske, a za koju je Kovačević rekao da je samo još jedna potvrda da postoji nešto što se zove, kako je rekao, velikohrvatska vizija balkanske budućnosti u Europskoj uniji.

Mislim da se generalno pravi greška što Hrvati u BiH dopuštaju da ih Hrvati iz Hrvatske smatraju svojom dijasporom. Deklaracija u Saboru je identična onoj deklaraciji SANU-a, jer ima iste poruke“, rekao je Kovačević, dodajući da vjeruje kao će čelni ljudi EU uvidjeti „fašističke namjere susjeda prema BiH, i da Hrvatska u tom slučaju ne može dobro proći kao članica EU.“

freshpress.info

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close