BiHPolitika

Dodik i patologija – opet negirao genocid u Srebrenici

ČISTA PATOLOGIJA: Dodik opet negirao genocid u Srebrenici, kaže da…

“Odjednom su se sjetili da od toga naprave mit, a Bošnjaci ga nisu imali, pa pokušavaju da ga izgrade od Srebrenice”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banja Luci da skupovi poput međunarodne naučne konferencije o temi “Srebrenica, stvarnost i manipulacije” daju “novu sliku o istini o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine”.

“Nemoguće da je istina o dešavanjima u Srebrenici koncentrisana samo na sedam dana kako su to kreirali predstavnici međunarodne zajednice. Istina podrazumijeva čitav period rata, a i neke ranije istorijske procese”, rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da je očigledno da Srebrenica nije bila tema sve do dolaska bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna u BiH.

“Odjednom su se sjetili da od toga naprave mit, a Bošnjaci ga nisu imali, pa pokušavaju da ga izgrade od Srebrenice. To je lažni mit, on ne postoji, već užasno teško stradanje koje pokazuje svu golgotu i okrutnost rata”, istakao je Dodik.

On je rekao da osuđuje svaku vrstu zločina, ali i naglasio da su i neki ljudi koji nisu bili odgovorni osuđeni za dešavanja u Srebrenici pred međunarodnim i drugim sudovima.

“To su prije svega bili Srbi, a zločinci poput Nasera Orića i ostalih nisu u domašaju sudske pravde… Zato ovde ne možemo pričati ni o pravdi ni pomirenju”, rekao je Dodik.

On je naveo da je i na ovom planu važno imati istorijsku verifikaciju i interpretaciju činjenica, iako se priče o Srebrenici u svijetu pokušavaju sačuvati donošenjem zakona o zabrani negiranja onoga o čemu se govori.

“Ova konferencija, koja se održava s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine, upravo to treba da razjasni”, rekao je Dodik.

(NN)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close