-TopSLIDEKulturaVideo

Doc. dr. Alisa Mahmutović?

27. juna 2017. godine u 40-oj godini života preminula je dr. sci. Alisa Mahmutović, majka Mahira Rakovca i supruga Dubravka Lovrenovića.

Sad su svi mrtvi. Odahnuli su silovatelji i licemjeri

Alisa Mahmutović rođena je 1977. godine u Tuzli. Studij bosanskog jezika i književnosti završila je 2001. godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli te stekla zvanje profesora bosanskog jezika i književnosti. Školovanje je nastavila na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje se 2002. godine upisala na Postdiplomski doktorski studij lingvistike. Godine 2008. odbranila je doktorsku disertaciju pod naslovom Jezik bošnjačke usmene epike.

Bila je zaposlena i angažirana na filozofskim fakultetima u Tuzli i Zenici, Islamskom pedagoškom fakultetu, Institutu za jezik u Sarajevu i Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli.

Osim tema kojima se bavila u diplomskom, kvalifikacijskom i doktorskom radu, bavila se i savremenim lingvističkim temama, o čemu svjedoče objavljeni radovi. U javnom prostoru bila je angažovana pišući kritičke tekstove o nacionalizmu, isključivosti i segregaciji.

Mahir Rakovac

Alisa Mahmutović, majka dječaka Mahira Rakovca, čije je samoubistvo u decembru 2015. godine potreslo javnost u cijeloj BiH i regionu, preminula je nakon teške bolesti na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Alisa Mahmutović i njen suprug, profesor Dubravko Lovrenović, u fokus javnosti dospjeli su nakon samoubistva njihovog sina, 14-godišnjeg Mahira.

Dubravko Lovrenović, Mahirov očuh, također je preminuo u januaru 2017. godine u 61. godini. Kao i Alisa, bolovao je od karcinoma.

Iako je istraga Tužilaštva KS nakon dječakove smrti pokazala da na njegovom tijelu nije bilo tragova nasilja, Mahmutović i Lovrenović su do posljednjeg dana tvrdili da je Mahirova smrt posljedica vršnjačkog nasilja koje je doživio u školi.

Objavio/la bh sloboda

“Tri života u godinu dana. Jedan dom i jedna obitelj izbrisana. Da ste u spokoju i miru gdje god sad jeste, presahli od borbe za pravdu, od tuge nepreživljive. Da vaša lica budu vječna opomena ovoj šugavoj zemlji, bezakonju i sustavnom maltretiranju. I nama svima”, napisala je ovim povodom na Facebooku cijenjena spisateljica Martina Mlinarević Sopta.

Roditelji shrvani tugom nakon smrti djeteta dali su sve od sebe kako bi dokazali zlostavljanje koje je proživio. Stravične detalje Mahir nije ni mogao izgovoriti roditeljima, nego im je to ispričao njegov prijatelj koji je prošao istu torturu.

Glavna tužiteljica Tužilaštva KS Dalida Burzić je u ožujku 2016. godine obznanila rezultate istrage koja je zaključila da nad Mahirom nije izvršeno silovanje niti krivično djelo, koje bi za posljedicu imalo samoubojstvo dječaka. No, Mahmutović i Lovrenović do posljednjeg su dana tvrdili da je Mahirova smrt posljedica vršnjačkog nasilja koje je doživio u školi.

Mahirov prijatelj je otkrio strašne detalje zlostavljanja

Školski prijatelj koji je doživio isto zlostavljanje prvo je Mahirovoj majci priznao kako su ih ponižavali i zlostavljali.

“Mahira su vezali za radijator, tukli ga i pri tome ga tjerali da kaže: ‘Ja sam gej, ja sam gej’. Njih dvojicu su natjerali da se ljube, a tom prilikom jedan od tih dječaka je sve snimao telefonom. Ostale detalje zaista ne bih iznosio jer za to imam razlog”, rekao je očuh za bosanske medije nedugo nakon Mahirove smrti.

No i taj razlog ubrzo se otkrio. Isti prijatelj, s velikim sramom tražio je upravo Dubravka za razgovor, a ono što mu je otkrio nije mogao reći niti majci niti ikome drugome. Naime i njega su, kao i Mahira, u školi vršnjaci silovali oklagijom iz kuhinje.

https://100posto.jutarnji.hr/

***

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close