Dobrovoljačka još uvijek samo istraga

Iako se navršavaju 24 godine od napada na kolonu Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, istražni organi u BiH i Srbiji još uvijek provode istrage.

(Emina Dizdarević i Erna Mačkić-  BIRN BiH)

U Tužilaštvu BiH su potvrdili da postoji predmet “Dobrovoljačka”, ali nisu mogli davati nikakve informacije. U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije su kazali da su dio istrage ustupili istražnim organima BiH.

Jovan Divjak, penzionisani general Armije BiH (ABiH), rekao je da je sporno to što istražni organi Srbije ne poštuju odluke iz BiH u vezi sa obustavljanjem istrage protiv njega. Potvrdio je da je Tužilaštvo BiH istragu protiv njega obustavilo prije više od četiri godine, ali da je nedavno prilikom putovanja u Švicarsku na aerodromu zadržan i provjeravan više od dva sata.

“Trebam da idem za Ameriku. Putovat ću preko Istanbula, da me ne zadržavaju”, kazao je Divjak.

Odluku Tužilaštva BiH da obustavi istragu protiv Divjaka i više od deset političkih i vojnih dužnosnika tokom rata u BiH, porodice žrtava, kao i neke od institucija u Republici Srpskoj, dočekale su s negodovanjem.

Zastupnik porodica žrtava je rekao da nisu dobili povratne informacije u vezi s prigovorima na obustavljanje istrage.

“Obratite se ovima gore koji trebaju to da rješavaju, a to je Tužilaštvo BiH i njihov šef Goran Salihović. Pitajte ih hoće li da rade svoj posao ili neće i, ako neće, neka vrate platu koju dobijaju. Zašto uopšte tamo sjede”, kazao je Milan Romanić, zastupnik nekih od porodica žrtava.

Zahtjevi i odbijenice

Prema do sada poznatim činjenicama, Dobrovoljačkom ulicom u centru Sarajeva 3. maja 1992. godine povlačila se kolona JNA prema kasarni u Lukavici. U sredini kolone, u prvom oklopnom transporteru, bio je Alija Izetbegović, tadašnji predsjednik Predsjedništva Republike BiH, koga su dan ranije pripadnici JNA oteli na Aerodromu u Sarajevu. Prethodno je postignut dogovor da će predsjednik biti oslobođen ako kolona bezbjedno prođe kroz grad.

U popodnevnim satima, kolona je presječena i jedan broj vojnika je ubijen. Tačan broj žrtava još uvijek se ne zna. Prema nekim izvorima, broj poginulih je 42, prema drugima 18, a trećima pet.

Osim medijskih izvještaja, o provođenju istrage u Srbiji i BiH godinama se ništa ne zna. To se aktueliziralo hapšenjem Ejupa Ganića, ratnog člana Predsjedništva BiH, prije šest godina u Velikoj Britaniji po zahtjevu Srbije da mu se sudi za ratne zločine. Sud u Londonu odlučio je da Ganića neće izručiti pravosuđu Srbije.

Zaključeno je da su protiv Ganića vođene dvije istrage, od kojih jedna i u Haškom tribunalu, i da nema osnova za krivično gonjenje.

Iako se tad mislilo da će Srbija povući svoje zahtjeve, godinu dana kasnije u Beču je uhapšen Jovan Divjak, bivši zamjenik komandanta Teritorijalne odbrane. Sud u Beču također nije prihvatio zahtjev Srbije.

Tužilaštvo BiH je polovinom januara 2012. godine donijelo odluku da obustavi istragu i protiv Ganića i Divjaka, kao i drugih desetak bivših vojnih i političkih dužnosnika.

“Istraga se obustavlja za krivično djelo povrede zakona ili običaja rata za napad na konvoj JNA u Dobrovoljačkoj ulici dana 3. maja 1992. godine zbog toga što je utvrđeno da Vaše radnje ne predstavljaju krivično djelo”, navodi se u odluci Tužilaštva BiH koja je upućena Divjaku.

Radnje Divjaka ne predstavljaju krivično djelo ni za ubistva, ranjavanja i premlaćivanja koja su počinjena za vrijeme napada na konvoj JNA, jer nema dovoljno dokaza. Uz to, Tužilaštvo BiH nema dokaza za Divjaka u vezi sa krivičnim djelom premlaćivanja zarobljenika u bolnici Koševo, FIS-u, Centralnom zatvoru i Štabu Teritorijalne odbrane (TO).

Dovesti do kraja

Unatoč ovakvoj odluci Tužilaštva BiH, ali i Suda u Beču, četiri godine kasnije, Divjak još uvijek ima problema.

“Na graničnim prijelazima se nalazi potjernica Tužilaštva Srbije. Interpoli država direktno sarađuju s Interpolima ne poštujući sudske presude i odluku iz Lyona”, rekao je Divjak.

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije su kazali da je vođena istraga u predmetu “Dobrovoljačka” i dijelom je ustupljena na osnovu zakonskih propisa i odredaba Protokola o saradnji Tužilaštvu BiH.
U Tužilaštvu BiH nisu htjeli ništa reći u vezi sa istragim za Dobrovoljačku.

“Ona je 90 posto završena, ili 99 posto. Tužilaštvo BiH je skinulo odgovornost vojne i državne vlasti, i negdje u zaključku reklo da traži izvršioce. To treba završiti do kraja, radi istine, pravde i pomirenja”, kazao je Divjak.

Zbog dugogodišnjih istraga porodice žrtava su ogorčene.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close