Dobitnici “Povelje općine Visoko” za 2015. godinu

Vejsel Tiryaki je rođen 1965. godine u gradu Boluu, provincija Dortdivan, selo Yukariduger.

Osnovnu i srednju školu, do petog razreda, pohađao je u rodnom selu, a okončao je u Bolu, gdje je također završio i srednju školu.

1984. godine upisao je Fakultet političkih nauka Univerziteta Istanbul.

Po završetku studija, nakon što je kratko radio kao inspektor u Ministarstvu finansija, položio je ispit za načelnika i pristupio novom radnom mjestu.

Od 1990. godine, kao nadzornik za upravne poslove, bio je načelnik u općinama Agacoren (Aksaray), Tufanbeyli (Adana), Hasankeyf (Batman) i Arhavi (Artvin), te zamjenik guvernera gradova Artvin i Osmaniye.

1992. godine, 6 mjeseci je boravio u Velikoj Britaniji kako bi vršio stručnu analizu lokalnih vlasti. U periodu od 1998. do 1999. godine, završio je program za postdiplomski studij „Javna uprava“, na Institutu za javnu upravu Turska i Bliski istok.

1993. godine je premješten u Ankaru. U Ministarstvu unutrašnjih poslova radio je kao Šef kabineta.

Preselio se u jednu straćarsku kuću u Altindag i počeo upoznavati Altindag. Prvog dana 2004. godine, dao je ostavku na mjesto službenika i postao kandidat ispred stranke AK za načelnika Altindag. 29.04.2004. godine je izabran za načelnika Altindag općine.

2009. godine biva ponovo kandidovan za načelnika općine Altindag ispred stranke AK, i ponovo, sa najvećim brojem glasova biva izabran za načelnika.

U 2014. godini je pobijedio na izborima sa 64% glasova.

2011. godine je završio postdiplomski studij na studijskoj grupi Javna uprava, Instituta političkih nauka Univerziteta Istanbul, te doktorirao na Univerzitetu Ankara, Prirodno-matematički fakultet, studijska grupa Razvoj nekretnina.DOBITNIK PRIZNANJA “POVELJA OPĆINE VISOKO ZA ŽIVOTNO DJELO”


– Senad J. Hodović, za postignute rezultate i značajan doprinos u oblasti kulture, naučnom i obrazovnom području rada i djelovanja, te afirmaciji općine Visoko.

 

Senad J. Hodović je rođen 6. juna 1955. godine u Visokom, gdje je pohađao osnovnu školu.

Srednju školu i fakultet završio u Sarajevu.

Po zanimanju je profesor filozofije i sociologije. Diplomirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kod prof. dr. Kasima Prohića na temu Hermeneutika umjetničkog djela i njeno ontologijsko značenje.

U periodu od 1980. do 1986. godine radio je kao profesor u Srednjoškolskom centru u Visokom.

Od 1986. godine obavlja dužnost direktora Radne organizacije za kulturu i obrazovanje, a od 2000. godine direktora Zavičajnog muzeja Visoko.

Pored naučno-istraživačkog rada u struci, aktivnosti i zaštiti afirmacije kulturno-historijskog naslijeđa BiH, između više objavljenih priloga u časopisima vrijedno je spomenuti etnološki esej pod nazivom Novi prilozi za izučavanje tradicije visočkog kožarstva (2003) i tekst Visoko (2004).

Tokom 2008. godine stekao je najviše stručno zvanje u struci – muzejski savjetnik.

Senad Hodović je jedan od stručnih saradnika na izradi velike monografije „Traditional art and crafts in Bosnia and Herzegovina, štampane 2005. godine u izdanju UNESCO-ve kancelarije u Veneciji.

Također, Senad Hodović je koautor poštanske marke iz serije Muzejska građa – muzejski eksponati u izdanju BH Pošte, 2007. godine.

Koautor je stručnog priloga Običaji i predaje visočkog kraja za Monografiju Visoko i okolina kroz historiju II. Autor je priloga za monografiju Omer Pobrić – baštovan sevdalinke (Tešanj 2013) i stručnog priloga Sociološki aspekt mjesta i uloga porodice u zdravstvenoj kulturi stanovništva u organizaciji Federalnog ministarstva zdravlja (Kreševo 2013).

Urednik je i recezent više stučnih izdanja, od kojih treba posebno istaći: Šehidi i poginuli borci općine Visoko 1992-1995. (Visoko 2004), Balkan arms (Sarajevo 2010), Rudari Breza i Alija Sirotanović (Breza 2012), Islamski sakralni spomenici iz osmanskog perioda na području općine Visoko (Visoko 2013).

Senad Hodović je jedan od osnivača i potpredsjednik MKD „Preporod“ Visoko 1990. godine.

Jedan je od osnivača i aktivni član DD „Merhamet“ 1990-1993. godine.

Vakif Medrese „Osman ef. Redžović“ u Velikom Čajnu, Visoko.

Kao pripadnik Armije RBiH, Senad Hodović je bio glavni i odgovorni urednik vojnog časopisa „Press koridor OG 2“ 1994. godine.

Koautor Elaborata „Dan Ze-do kantona“. Dugogodišnji izlagač i promotor na skupnim izložbama likovnih radova amatera u Visokom, Sarajevu, Zenici, Zagrebu, Tuzli, Brezi, Vogošći, Kaknju, Kreševu, Varešu, Gradačcu, Tešnji i drugim gradovima.

Predsjednik Sekcije dobrovoljnih davalaca krvi Visoko u periodu 1991-1994. godine, te je bio jedan od glavnih aktera prihvata, zbrinjavanja i smještaja prvih izbjeglica u Bosni i Hercegovini, velikog broja građana Bratunca i okoline 1992. godine.

Predsjednik Saveza izviđača Bosne i Hercegovine u periodu 1999-2001. godina.

”Povelja općine Visoko za 2015. godinu”

 

Edin Kajević, za postignute rezultate, značajan doprinos u oblasti sporta i afirmaciji općine Visoko.

Rođen 01.01.1981. godine u Visokom. Osnovnu školu završava u Visokom, a srednju mašinsku školu u Sarajevu.

Od svoje 11 godine počinje se baviti taekwondo sportom te isti trenira preko 20 godina.

Majstor je Taekwondoa i nosilac titule crni pojas – 4 dan.

Svoje prvo taekwondo znanje i medalje za Visoko i Bosnu i Hercegovinu osvojilo je još prije 20 godina, trenirajući u Taekwondo akademiji Zejid Sarajevo.

U 1998. godini postaje najperspektivniji trener Taekwondo akademije Zejid Sarajevo, te u periodu do osnivanja kluba obavlja posao trenera u navedenoj akademiji.

U 2009. godini, tačnije 18.05.2009. godine osniva „Taekwondo Club Bosna Visoko“ nastojeći da okupi mlade i omladinu s područja općine Visoko te tako kroz sport promoviše svoj grad te klub počinje uzlaznom putanjom ka ciljevima za koji je osnovan. U prvoj godini postojanja kluba gdin Kajević Edin postiže zavidne rezultate. Bitno je napomenuti da je u 2009. godini osvojeno 100 medalja kako u pojedinačnoj tako i u ekipnoj konkurenciji

U drugoj godini postojanja kluba „Taekwondo Club Bosna Visoko“ postaje šampion BiH u formama na „Mostra Openu“.

U 2010. godini članovi „Taekwondo Club Bosna Visoko“ postaju kadetski prvaci BiH.

U 2010. 2011. i 2012. godini, „Taekwondo Club Bosna Visoko“ proglašen je za najtrofejniji klub u Visokom.

U 2013. godini, 18.05.2013. godine „Taekwondo Club Bosna Visoko“ osvaja titulu prvaka Federacije BiH.

U 2013. godini, 31.11.2013. godine „Taekwondo Club Bosna Visoko“ osvaja titulu prvaka države BiH.

U 2013. godini, Edin Kajević je izabran za selektora kadetske Taekwondo reprezentacije BiH, te položio međunarodno trenersku licencu priznatu od olimpijskog komiteta i izabran za člana WTF Taekwondo saveza BiH.

U 2014. godini, Edin Kajević je donio priznanje od strane Sportskog saveza BiH za doprinos za razvoj i unapređenje sporta u BiH.

U 2014. godini, 29.11.2014. godine Edin Kajević je postao nosilac Ginisovog rekorda u razbijanju kokosovih oraha laktom za 1 minut, razbivši tako 40 kokosovih oraha.

U 2015. godini, 25.04.2015. godine Edin Kajević je postao nosilac još jednog Ginisovog rekorda u razbijanju punih limenki s pićem za 1 minut, razbivši 62 limeke u jednoj minuti.

magazinplus.eu/vipromo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close