Dobitnici nagrade Sloboda papa Franjo, reis Kavazović, Angela Merkel, EP i UNDP

Međunarodni centar za mir

Međunarodni centar za mir (IPC) Sarajevo odlučio je da povodom Međunarodnog dana ljudskih prava tradicionalno priznanje – nagrada Sloboda, bude dodijeljena osobama i organizacijama koje su obilježile 2015. svojom borbom za ljudska prava i slobode, dostojanstvo i humanizam.

Cijeneći izuzetan doprinos Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu u vremenu dramatičnih kriza, predsjednik Međunarodng centra za mir Ibrahim Spahić saopćio je da su nagradu Sloboda dobili: papa Franjo, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, Angela Merkel, Evropski parlament i UNDP.

Iz Centra navode da održivi razvoj ovisi o pravednijoj raspodjeli i razumnom korištenju svih dobara i prirodnih resursa, saradnji, miru i sigurnosti svih građana.

Ističu da su temelj savremenog života i djelovanja na dobrobit čovječanstvu međusobno poštovanje i bogatstvo kulturnih raznolikost, posvećenost misiji mira i otklanjanja uzroka sukoba i ratova u svijetu, te borba protiv siromaštva i solidarnost s migrantima.

Suštinsko suočavanje s promjenama odnosa u svijetu, kao i sa svim oblicima nasilja i terorizma i njihovim razarajućim posljedicama za svakog čovjeka, porodicu i zajednicu zahtjeva prevenciju i akciju svih stanovnika naše planete, ali i posebne vrijednosti i moralnu snagu ličnosti i odgovorno djelovanje organizacija i institucija, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir Sarajevo.

(FENA)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close