Do titule doktora za samo 500 eura

Internetom kruže oglasi koji nude usluge izrade seminarskih, diplomskih, magistarskih radova u BiH, pa čak i doktorskih disertacija, po cijenama od 10 do 500 eura. Prema podacima do kojih smo došli, na prostoru BiH i regiona registrirano je oko 30 internet-portala koji izrađuju radove po želji studenata.

Birati teme

Tragom takvog oglasa naišli smo i na internet-stranicu iz Srbije, seminarski.rs, na kojoj se mogu “naručiti” radovi iz raznih oblasti, a čiji kreatori pružaju usluge i studentima i postdiplomcima iz BiH, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske.

Na ovoj stranici priložena je i uplatnica kojom se uplaćuje novac na devizni račun.

Zanimljivo je da u opisu stranice, između ostalog, piše da “tim mladih i ambicioznih ljudi posjeduje višegodišnje iskustvo u izradi seminarskih, diplomskih i master radova”.

Profesori i obrazovne institucije u BiH teško uspijevaju razotkriti kandidate koji do diplome i akademske titule pokušavaju doći prevarom, a sve češća pojava ovakvih internet-portala profesorima otežava posao.

 

Faksimil uplatnice za plaćanje stručnog rada

 

Sagovornik “Dnevnog avaza” Almir Bašović, viši asistent na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu, kazao je da je imao takav slučaj.

– Jedino rješenje da se to spriječi jeste da profesori ozbiljno čitaju to što im studenti pišu. Profesori trebaju pažljivije birati teme za seminarske i slušati izlaganje svojih studenata – pojasnio je Bašović.

Raditi posao

Također, Dino Abazović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, ističe da posvećenost poslu onemogućava ovakvu vrstu mešetarenja, da studenti prilažu “gotove radove”.

– U principu, ako se posao obavlja kako treba, onda je nemoguće da studenti polažu ispite kupovanjem radova. Jer, svakog kandidata veoma dobro poznajemo, kao i njegove domete – kazao je Abazović.

Sankcije za uhvaćene

Prema pravilima Univerziteta u Sarajevu, profesori koji primijete da kandidat nije autor svog rada, dužni su ga prijaviti.

Fakultet potom pokreće disciplinski postupak. U ovisnosti o težini slučaja, student može dobiti javnu opomenu, ali i privremenu zabranu polaganja ispita u nekoliko narednih rokova.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close