-TopSLIDEBiHPrivreda

Do kraja godine u BiH će biti 100 multimilionera, svaki od njih ‘težak’ 30 miliona dolara

Po podacima Centralne banke BiH, ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH na kraju septembra ove godine iznosili su 10,25 milijardi KM, što je najveći zabilježeni iznos depozita dosad.

U ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka u BiH depoziti stanovništva imaju daleko najveći udio od 59,6 posto, piše Večernji list BiH.

Ovi podaci zvuče nestvarno u zemlji u kojoj oko milion stanovnika živi na granici siromaštva, a od toga njih više od 600.000 živi ispod te granice.

Prema ovoj statistici, reklo bi se da u BiH sve bolje živimo, a time više i štedimo. Ipak, stvarnost je daleko drugačija.

Naime, dok sve veći broj građana tone u minus, u BiH raste broj multimilionera čije bogatstvo povećava statistiku štednje u BiH.

Deseci hiljada gladnih

Prema svim relevantnim analizama, oko 30.000 stanovnika BiH ne umire od gladi samo zahvaljujući hrani koju besplatno dobivaju u narodnim kuhinjama.

Ovog trenutka u BiH je više od 540.000 nezaposlenih i 718.000 zaposlenih. Posebno dramatična je procjena da oko 200.000 zaposlenih radi za minimalnu mjesečnu plaću od oko 370 maraka, a da otprilike isti broj zaposlenih svaki dan ide na posao, ali ne dobiva redovito plaću niti im se uplaćuju doprinosi!

Svemu ovome treba dodati i oko 500.000 penzionera u BiH, s tim da više od 60 posto njih ima mjesečnu penziju koja jedva prelazi 300 maraka. I dalje vrijedi podatak iz prošle godine da oko 700.000 ljudi ode na spavanje gladno – bez kakve-takve večere.

Broj konstantno raste

No, BiH ima i drugo lice, ono koje govori o nevjerovatnom bogatstvu malog broja ljudi.

Inozemna istraživanja pokazuju da u BiH žive 92 multimilionera čije bogatstvo vrijedi nešto više od 10 milijardi maraka.

U tu kategoriju, prema međunarodnim standardima i metodologijama, spada svaki pojedinac čije bogatstvo premašuje iznos od 30 miliona dolara.

Zanimljivo je da broj multimilionera u BiH raste – 2012. bilo ih je 65 da bi se njihov broj povećao u 2015. na 92, a, po svim procjenama, na kraju ove godine bit će ih više od 100.

U zemlji općeg siromaštva gotovo nevjerovatno zvuči podatak da raste štednja građana te da je premašila iznos od deset milijardi KM! Međutim, ništa manje nije zanimljiv podatak da u BiH živi i 525 milionera.

Riječ je o stanovnicima koji na svojim računima u komercijalnim bankama u BiH imaju po milion KM i više.

Večernji list

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close