Visoko

Do kraja 2020. godine bit će deminirano preko 2 miliona kvadratnih metara površine

Zahvaljujući dobroj saradnji Grada Visoko i regionalnog ureda Centra za uklanajnje mina u BiH (BH Mac), organizacija ”Mines Advisory Group” majns ekšn advajzri grup (MAG) će do kraja 2020. godine izvršiti deminiranje 2.173.562 m2 površine na području grada Visokog.

Riječ je projektu kojeg finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država, a  površine koje će se deminirati su uglavnom poljoprivredno i šumsko zemljište u samoj blizini naseljenih mjesta gdje postoji opravdan strah od mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

Površine koje će biti deminirane nalaze se u neposrednoj blizini sljedećih visočkih naselja: Zbilje, Plješevica, Prijeko, Čekrekčije, Buci, Stuparići, Dvor, Slatina i Čifluk.

“U saradnji sa regionalnim uredom Centra za uklanjanje mina u BiH, Služba civilne zaštite Grada Visoko prikupljala je informacije i reizviđala sumnjive površine radi izrade projekata deminiranja i stručnog mišljenja vezanog za minsku situaciju i pripremu potrebne dokumentacije za procese deminiranja i izgradnju infrastrukture. Danas je počeo projekat deminiranja velikog područja od naselja Prijeko preko Zbilja pa sve do kralupskog ratišta, preko 2 miliona kvadratnih metara površine.Riječ je o veoma značajnom i jako zahtjevnom i skupom projektu”, izjavila je Amra Babić, gradonačelnica Visokog.

Ovaj projekat je rezultat aktivnosti Gradske uprave Visoko iz prethodnih godina i dobre saradnje sa BH Mac-om, apliciranja i stalnog insistiranja da se izvrši deminiranje ovog terena.

“Riječ je o terenu na kojem gravitira veliki broj građana, u blizini ovih područja koja će se deminirati nalazi se i veliki broj djece školskog uzrastakoja mogu svakodnevno da dožu u kontakt sa rizičnom površinom i time i u opasnost od mina. U blizii se nalazi i tusitička destinacija na Plježevici, odnosno lokalitet dijela Bosanske doline piramida koji ej jako posjećen od strane domačih istanih turista”, istakla je gradonačelnica Babić.

Gradska uprava Visoko stavila se na raspolaganje organizaciji ”Mines Advisory Group” (MAG) u cilju uspješne realizacije navedenog projekta deminiranja, a predstavnici MAG-a će koristiti sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva prilikom deminiranja.

visoko.gov.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close