-TopSLIDEKolumne

Do Janšinog preko Radmanovog “non papera”, podjela BiH iz dvokoraka

Piše: Ernad Metaj


U Vijeću za vanjske poslove Evrope danas se trebalo raspravljati o Zapadnom Balkanu. Rasprava je odgođena, ali je jasno da će ministri vanjskih poslova u EU razmatrati hrvatski „non paper“. Istina neće se donositi nikakvi zaključci, ali to će objektivno biti prvi pravi test učinkovitosti hrvatske kampanje da se HDZ-u BiH pomogne u krojenju Izbornog zakona po njihovim željama. U konačnici, to nije ništa drugo nego što se za BiH predviđa „non paperom“ koji se pripisuje slovenskom premijeru Janezu Janši, a to je konačna podjela BiH, samo što bi se desila u „dvokoraku“. 

Ko želi vidjeti već sada mu je jasno da Srbija i Hrvatska koordinirano uz podršku Rusije ponovo ozbiljno atakuju na suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Umjesto rata sada se koriste suptilniji termini, „mirni razlaz“ i „treća izborna jedinica“. Prvi predstavlja maksimalistički cilj postavljen s jasno izraženim ambicijama da se za ujedinjenje srpskog naroda iskoristi 49 posto teritorije BiH. Drugi je samo uvertira za prvi, proširen oduzimanjem dodatne teritorije BiH koji bi poslužio za spajanje Hrvata. Pristajanjem na treću izbornu jedinicu HDZ – u bi se osigurala potpuna kontrola svih procesa u BiH, faktički legalizirala ideja Herceg – Bosne iz koje bi se onda u drugom koraku nametao mirni razlaz kao jedino rješenje. Neminovnost razlaza u tom scenariju bi nakon eliminacije Komšića, ili bilo kojeg Hrvata koji nije po mjeri HDZ-a mogli inicirati članovi Predsjedništva BiH iz reda iz hrvatskog i srpskog naroda napuštanjem svojih pozicija kao dokazom da državne institucije ne mogu funkcionisati.

Ne treba puno pameti da se „pročita“ ova igra. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović se nije puno oglašavao, a kada se javio jasno je rekao: „Trebamo napraviti reforme u BiH da ne bismo govorili o razlazu u BiH“. U prevodu ako se ne osigura da se na izborima biraju legitimni predstavnici Hrvata onda će i HDZ početi pričati o mirnom razlazu. Za sada se javno tome protive, jer znaju da pojava „Janšinog non papera“ daje dodatnu snagu hrvatskoj kampanji kao kompromisnom rješenju, koje je već smo naveli jednako pogubno za BiH. 

Tako se nekim čudom srpskim medijima javio i Božo Ljubić, koji više ne pominje svoju apelaciju pred Ustavnim sudom BiH jer i sam zna da je to završena stvar. Osporava Ljubić mogućnost mirnog razlaza, ali i raspada BiH, naravno kao i mogućnost da ona bude utemeljena na građanskom principu kao jedinom koji dugoročno garantira njenu stabilnost i nedjeljivost. Tri naroda, tri izborne jedinice, tri teritorije i na kraju tri države od kojih treća kao samostalna bez izgledne budućnosti. Posebno ako bi se uslišile molitve iz Srbije da preko RS-a dobije izlaz na more. Dok srpska i hrvatska diplomatija ne miruju odgovor probosanski orijentisanih snaga još nije otišao dalje od skupljanja hurmi po svijetu i eko-akcija u Kantonu Sarajevo. 

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close