Do 2015. moći ćemo birati od koga ćemo kupovati struju

Od 1. januara 2015. godine svaki građanin u BiH će moći birati firmu od koje će kupovati električnu energiju, potvrdila je  Sanela Pokrajčić, predsjednica FERK-a.
Ona ističe kako je BiH potpisala ugovor o energetskoj zajednici koji je stupio na snagu 2007. godine te da isti mora poštovati.
“BiH se, potpisavši ovaj ugovor, obvezala da će poštovati direktive koje se njime nalažu, te da će kupci moći birati svog opskrbljivača”, ističe Pokrajčić. Građani će moći birati između svakog opskrbljivača koji bude radio na teritoriju BiH. Iz ovog se da iščitati da svatko tko registrira tvrtku na prostoru BiH može kupiti ili proizvoditi struju, te je prodavati građanima, odnosno da više na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine monopol neće imati samo dvije elektroprivrede. Uz to što potencijalni prodavač električne energije mora registrirati tvrtku na području BiH, da bi se bavio ovom djelatnošću mora pribaviti sve potrebne dozvole.
“Da bi se ovaj model počeo provoditi treba se ukinuti unakrsno subvencioniranje koje još uvijek postoji među kategorijama kupaca”, istaknula je Pokrajčić. Inače pripreme za provedbu potpisanog ugovora o energetskoj zajednici, koji se odnosi na otvaranje tržišta, FERK je počeo provoditi ovih dana. Naime, na posljednjoj sjednici FERK-a donesene su odluke o provedbi tarifnih postupaka za JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar, i to: tarifni postupak radi utvrđivanja potrebnog prihoda djelatnosti proizvodnje električne energije za nekvalificirane (tarifne) kupce, tarifni postupak radi utvrđivanja potrebnog prihoda djelatnosti distribucije električne energije i tarifni postupak radi utvrđivanja potrebnog prihoda djelatnosti opskrbe električnom energijom za nekvalificirane (tarifne) kupce.
Ovim odlukama započeli su postupci formalnih rasprava u tarifnim postupcima i postupak formalne rasprave o tarifnim stavovima za korisnike distributivnog sustava i o tarifnim stavovima za nekvalificirane (tarifne) kupce oba elektroprivredna poduzeća u Federaciji BiH. Rok za podnošenje potrebnih dokumenata od javnih poduzeća je 21.6.2013. godine. Utvrđivanje tarifnog postupka trajat će od 6 do 9 mjeseci, te će se u tom periodu utvrđivati svi troškovi obavljanja djelatnosti: proizvodnja, distribucija i opskrba el . energijom. “Kao rezultat odobrenih opravdanih troškova slijede tarife, odnosno cijene električne energije po završetku tarifnog postupka. Međutim još uvijek je prerano reći hoće li električna energija biti jeftinija ili skuplja, ili ista”, ističe Pokrajčić, piše Večernji list.

Prijelazno razdoblje

Inače, FERK tarifne postupke pokreće na vlastitu inicijativu, prije svega polazeći od činjenice kako je pravilnikom o opskrbi kvalificiranih kupaca propisano da prijelazno razdoblje otvaranja tržišta traje do 1. siječnja 2015. godine. Tijekom prijelaznog razdoblja prestaju važiti tarifni stavovi za nekvalificirane (tarifne) kupce, (za kupce na 110 kV naponu i višem i kupce na 35 kV naponu su već prestali važiti tarifni stavovi, a kupcima na 10 kV naponu tarifni stavovi prestaju važiti od 1. siječnja 2014. godine).

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close