Dnevni (ne)red BH reformi: Agenda – ples između jaja!

Vođe i „trubači“ u parlamentima obećavaju reforme, ali ništa još ne reformišu, ne zadiru u suštinu sistema neodgovorne vlasti.  Agendu su počeli najavom većih akciza, možda i PDV-a… Drugim riječima, kulukom na građane.

Piše: Vehid Jahić
Tacno.net

U F BiH formirana reformska Vlada. Agenda na djelu. Za jednu sjednicu Vlade F BiH reformska agenda ubrzana za 1000 posto. To su samo neke od poruka vladajućih oligarhija, koje nas ovih dana orvelovski ubjeđuju da su otvorili vrata „svijetle budućnosti“, provodeći agendu (dnevni red, program, redosljed rješavanja problema o.a.). Većina građana samo nagađa – šta je agenda – pa im se sam pomen tog politički „ćiribu-ćiriba“ pojma čini kao neka tajanstvena molitva, koja će riješiti sve dosadašnje i buduće probleme.

Ali, no, međutim – kako se „slikovano“ izražavaju neki od naših homo novus  političara – „malo morgen“. Agenda, ili redosljed provođenja reformi, je nastala praktično po diktatu Europe, kroz tzv. njemačko-britansku inicijativu. Nužnost reforme javne uprave u BiH, koja je relativno najskuplja u Europi, te borba protiv kriminala i korupcije, po čemu BiH prednjači na kontinentu, su prvi ili podjednako važni zadaci. To je indikator da EU eksplicitno zahtjeva  reformu neodgovorne i korumpirane vlasti u BiH. Svi drugi zadaci, od reforme policije, pravosuđa, obrazovanja, zdravstva, poduzetničko- ekonomskog ambijenta, penziono-mirovinskog sistema i socijalne politike jesu bitni, ali je stanje u tim sferama uglavnom posljedica kriminalno-korupcionog rada vlasti, ili javne uprave. Znači, EU traži i želi odgovorniju, moralniju i racionalniju vlast u BiH i ukidanje njenih feudalnih povlastica, a ne reformu radnika,  građana i naroda, koji ni o čemu ne odlučuju. Oligarhijsko-feudalne vođe zasad agendu tumače naopako. Riba smrdi od glave, ali se čisti od repa.

Zašto?

Suština problema je u činjenici da se bahata vlast ne želi lako odreći brojnih privilegija. Imamo državu sa najvećim obimom kriminala i korupcije u Europi. Rangiraju nas sa Gvinejom Bisao, Ugandom i ko zna kojim „zabitima“. S pravom. U prilog tome nekoliko indikatora. Prema nalazu državnih revizora u 2012. godini je, na različitim nivoima vlasti F BiH dodijeljeno 232 miliona raznih transfera, mimo važeših propisa i bez adekvatnog nadzora. Isto je stanje i u RS-u. Po podacima Udruženja „Tender“, na prostoru BiH u javnim nabavkama godišnje u privatne(stranačke o.a) džepove ode 700-800 miliona maraka. Za jedan mandat, 2,8 do 3,2 milijarde. To je oko 100.000 radnih mjesta po europskim standardima. Prema podacima nadležnih u Geodetskom zavodu BiH, država je u posljednjoj deceniji na koncesijama „izgubila“ deset milijardi maraka. Ustvari, vjerovatno su toliko „pojele“ stranačko-nacionalne oligarhije, njihove familije i stranački tajkuni. Da su spriječena ta koruptivno-kriminalna djela, ne bi bilo potrebe da nas enormno zadužuju.

Javna uprava BiH! „Per capita“, ili po glavi građanina – najbrojnija i najskuplja u Europi. Plus najkorumpiranija i najkriminalnija! Podaci nezavisnih agencija to potvrđuju. Parlamentarci BiH imaju 6,2 prosječne plate zaposlenih, ili 14 prosječnih penzija,  bez (komunističkih dodataka o.a.) i beneficija – od telefonskih troškova, limuzina, toplih obroka i kada rade na svojim njivama, do „beloga leba“ i kad ne rade ništa. U BiH se za plate javnog sektora  iz GDP-a izdvaja najviše od europskih i zemalja centralne Azije. Izdvaja se skoro duplo više nego u razvijenim europskim zemljama. U EU parlamentu poslanici imaju 3,3 prosječne europske plate. U većini EU zemalja parlamentarci imaju primanja od 1,3 prosjeka u Švedskoj, do 2,2 prosjeka, a u Rumuniji i Bugarskoj do 3,2 posto. Osim što imaju previsoke plate,prema nekim procjenama – jedan „javni upravnik“ opslužuje  samo 170 građana, jer imamo hiljade ministara, zamjenika, pomoćnika i savjetnika. Svi sa državnim limuzimana.Naša javna preduzeća naplaćuju relativno najskuplje usluge u Europi. Vođe – Izetbegović, Dodik, Čović, Čavić, Bosić, Ivanić i „direktori“ filijala (ekspozirura) ovih stranaka, rade po uzoru afričkih diktatora. To EU ne želi. Zato je pokrenuta njemačko-britanska inicijativa.

Naše oligarhije podržale su tekst reformi orveolvskom kampanjom o „posvećenosti“. Oni nude iluzije i traže da im se vjeruje. Reformski pričaju, reformski vrše malu i veliku nuždu, obećavaju sve i svašta.

 Svi se slažu da je suština reforme nužnost preobražaja postojeće vlasti u BiH. To još nije počelo, ali nas vlast obmanjuje da su reforme započele odlukama o novim nametima na „vilajet“ i reduciranje prava onih koji proizvode nacionalno bogatstvo. Oni koji nemoralno harče javna dobra i dalje su van reformskih tokova.

Vođe i „trubači“ u parlamentima obećavaju reforme, ali ništa još ne reformišu, ne zadiru u suštinu sistema neodgovorne vlasti.  Agendu su počeli najavom većih akciza, možda i PDV-a… Drugim riječima, kulukom na građane. Dalje,  promjenom Zakona o radu, ili – gorem nego ranije – statusu radnika, koji jedini prave novu vrijednost. Reforme vlasti još nema nema!? Vlast je slijepa. Najavljuju set zakona, koji imaju malo, ili nikakve veze sa „uljuđenjem“ javne uprave, sa neophodnim smanjenjem javnog kuluka, iliti javne potrošnje, sa sprečavanjem kriminala i korupcije. Nastavljaju je prijedlozima o izmjeni  mnogih zakona u kojima amnestiraju kriminal, poput davanja prava  predsjedniku „federirajućeg“ entititeta da amnesira pedofile i druge vrste manijaka, do okorjelih kriminalaca, ali vjerovatno onih iz vladajućih strnaka, ili kriminalaca koji su „jamili“ novac.

U agendskim indikacijama malo smo koristili indikatore iz RS-a. Ali, u principu, ista je stvar „amo i tamo“.  Agenda je i tamo i „vamo“ – ples imeđu jaja, koji plešu vrhovni nacional-socijalistički oligarsi, koje u EU i svijetu s pravom smatraju plemenskim vođama.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close