BiHPolitika

Đapo: Nepravedno da kanton ubire sav novac koji zarađuju općine

Neki kantonalni zvaničnici pogrešno su poistovjetili mogućnost osnivanja općinskih turističkih zajednica sa ukidanjem kantonalnih, kazala je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo u intevjuu za DEPO Portal.

– Kroz novi Zakon o boravišnoj taksi planiramo ojačati poziciju općina, dakle spustiti nivo odlučivanja po pitanju turizma na nivo lokalne zajednice koja najbolje razumije šta i na koji način treba unaprijediti da privuče više turista.
U BiH imate veliki broj turističkih radnika, među njima prevoznika, vodiča, ljudi koji iznajmljuju smještaj, a budžet od njih nema nikakve koristi, jer nisu u sistemu. Vrlo je važno takvim ljudima omogućiti da uđu u legalne tokove poslovanja od kojih će i oni kao pojedinci, ali i cijela Federacija BiH, imati koristi, kazala je Đapo.

Komentarišući protivljenje kantona vezane za odredbu o raspodjelu boravišne takse, Đapo je kazala da se previše pažnje usmjerava na nju i zaboilazi mnoge druge stavke.
– Do sada je boravišna taksa bila dijeljena između kantona i Federacije, dok novo rješenje predviđa da 80 posto prihoda od takse dobijaju općine, što je dosta pravednija raspodjela. Zakon otvara mogućnost osnivanja općinskih turističkih zajednica koje su svojevremeno, prije petnaestak godina, bile ukinute u korist kantona. Novi zakon omogućava osnivanje i udruživanje na općinskom, međuopćinskom, regionalnom i kantonalnom nivou, zavisno od specifičnosti tog lokaliteta. Sredstva od boravišne takse će morati da se troše namjenski na unaprijeđivanje turističkih potencijala. Mislim da nije pravedno da kanton ubire sav novac koji zarađuje samo nekoliko općina. Na primjer u Sarajevu su to općine Stari Grad, Centar i Ilidža. Uostalom, ovo je praksa u čitavoj Evropskoj uniji, ali i u državama okruženja. U Hrvatskoj općine dobijaju 65 posto prihoda od boravišne takse, 10 posto županije, a 25 posto država. U Crnoj Gori 80 posto ide za općine, a 20 posto za državni nivo. U Srbiji općine dobijaju 100 posto zarađenog novca. U svim evropskim zemljama novac se vraća tamo gdje se generira. Dakle, ne izmišljamo ništa novo, samo hoćemo evropske standarde. Načelnici, ministri i kantonalni premijeri će se mjenjati, a ono što je bitno jeste da ostavimo iza sebe moderne zakone koji nas približavaju EU i pogoduju razvoju turizma, objasnila je Đapo u intervjuu za Depo.

Na pitanje gdje je mjesto kantona kad je u pitanju turizam, ona je kazal da Zakon jasno govori da općine mogu, ali ne moraju osnivati svoje zajednice.
– Ako one kantonalne dobro rade svoj posao i ako su općine zadovoljne saradnjom sa njima, onda nema prepreka da prihod od boravišne takse općine usmjeravaju već postojećim kantonalnim turističkim zajednicama.
Turističke zajednice se bave promocijom i razvojem, ali kantonalne vlasti također imaju izuzetno bitnu ulogu u privlačenju turista. Razvoja turizma neće biti bez funkcionalnog gradskog prevoza, sigurnih ulica gdje turistima ne prijeti pljačka, te urednog snabdijevanja vodom. Sve navedeno jeste u nadležnosti kantona i upravo bi ova pitanja kantoni trebali prioritetno riješiti kako bi uopšte mogu razmišljati o razvijanju ove grane i sticanju bilo kakvih prihoda od turizma, dodala je Đapo.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close