Ditu i Konjuh spašava Zakon o finansijskoj konsolidaciji

Stručni tim Vlade Tuzlanskog kantona (TK) uputio je Skupštini TK elaborat o eventualnom rješenju radno-pravnog statusa radnika „Dite“ i „Konjuha“, koji je u petak, 6. juna, i zvanično usvojen.
Plan revitalizacije ovih privrednih društava odnosi se prije svega na finansijsku konsolidaciju, traženje strateškog partnera i sanaciju privrednih društava. Diskusija poslanika o Planu revitalizacije „Dite“ i „Konjuha“ uglavnom se odnosila na iste principe i revitalizaciju svih privrednih društava sa područja TK, a koji se usko vežu za Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava FBiH, koji omogućava pretvaranje obaveza u kapital preduzeća, osim obaveza za PIO.
„Stav kluba poslanika SDA jeste da daje podršku Vladi TK za revitalizaciju privrednih društava na području TK, sa akcentom za očuvanje radnih mjesta, za proširenje i novo zaposlavanje građana TK, ali po istim principima za sva privredna društva“, istakao je Senad Alić, predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK.
Zakon o finansijskoj konsolidaciji mogao bi biti od velike koristi za skoro sve firme sa područja TK koji imaju obaveze prema državi. Obzirom da je pomenuti zaključak već u proceduri na federalnom nivou, trebao bi pomoći u realizaciji zaključaka poslanika u Skupštini TK.
„Zbog ovih zakonskih ograničenja tražimo da Vlada nastavi ove aktivnosti u skladu sa Ustavom i zakonima Federacije. Tu prije svega mislimo na Zakon koji će bit donesen nadamo se naredne sedmice i time stvoriti zakonski osnov Vladi da nastavi sa ovim aktivnostima“, kaže Dževad Hadžić, predsjednik Kluba poslanika SDP u Skupštini TK.
Nakon što je Skupština prihvatila da se „Dita“ vrati u vlasništvo Vlade, slijedi promjena vlasništva nad većinskim paketom dionica, formiranje menadžmenta uprave i formiranje nadzornog odbora.
„Tačno je danas godina dana kako smo čuvali fabriku i danas smo doživjeli ovo. Znači da ima neke nade i za nas i radnike, ali neće to ići tako brzo“, napominje Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika „Dita“ Tuzla.
Radnici „Konjuha“, unatoč problemima i nerješavanju njihovog radno-pravnog statusa, nisu prestajali sa proizvodnjom. Pred njima je vrijeme operacionalizacije i provedbe predloženih mjera.
„Ja mislim da će ovo kako su i obećali u što kraćem roku biti realizovano i ako i ne bude mi ćemo se i dalje boriti. Pozivat ćemo i premijera i ministra Šarca da vidimo do koga je sad, da ne bude da je opet do Skupštine“, navodi Mevludin Trakić, Sindikat radnika „Konjuh“ d.d. Živinice.
Skupština TK usvojila je Zaključak kojim se traži od pravosudnih institucija TK da dostave izvještaj o izvršenim uviđajnim radnjama u Fabrici deterdženata“ Dita“ Tuzla. Na prijedlog Kluba Bošnjaka u Skupštini TK, Samir Kamenjaković iz Narodne stranke Radom za boljitak izabran za potpredsjednika Skupštine TK.

RTV Slon

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close