Dita oborila rekord u proizvodnji i već zaradila oko 200.000 KM

Prethodna dva dana, dnevna proizvodnja deterdženta za suđe 3D u Diti, premašila je 10.000 komada za jednu smjenu, što je za oko 3.000 pakiranja više nego što je ova tvornica proizvodila prije prekida rada i stečaja.

”U najbolja doba mi smo imali oko 7.000 komada za smjenu i to je bilo dovoljno da podmiri tržište, ali sad su police u marketima na kojima mi izlažemo skoro prazne. Treba ih stalno puniti. To je naš najprodavaniji proizvod”, kaže za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona Nedžad Gavranović, radnik Dite zadužen za nabavku repromaterijala i prodaju.

Gavranović je potvrdio da je Dita već zaradila oko 200.000 KM. Dio plaće, toplog obroka i naknadu za prijevoz dobili su radnici koji su pokrenuli proizvodnju još 13.svibnja.

Svih 70 radnika koji su u pogonu od 17. jula svoje naknade i uplate za zadravstveno i mirovinsko osiguranje mogu očekivati početkom sljedećg mjeseca.

U Diti se radi na povećanju , realizaciju i proširenju proizvodnje. Još ne proizvode praškaste deterdžente, jer za to treba više ljudi, kaže Gavranović.

”Imamo potvrdu iz Službe za zapošljavanje Tuzlanske županije da bi oni mogli zahvaljujući određenom projektu, financirati zapošljavanje 20 radnika s evidencije nezaposlenih. To će biti kemijski tehničari, tehnolozi, električari. A nadam se da će biti još više posla kad započnemo i izvoz”, dodaje Gavranović.

Predstavnici Dite su oko izvoza već pregovarali s kompanijama koje zastupaju tržišta Makedonije, Iraka i Australije.

Bljesak.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close