-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Diskriminacija: Hrvatska pljačka vlasnike nekretnina porijeklom iz BiH

DISKRIMINACIJA
Hrvatska pljačka vlasnike nekretnina porijeklom iz BiH

(Patria) – Više bh. državljana javilo se Novinskoj agenciji Patria tvrdeći da su imali neugodnost prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku iako su vlasnici nekretnine u toj državi.

Iako je Hrvatska jasno propisala uslove ulaska za bh. državljane koji nemaju i hrvatsko državljanstvo naši izvori tvrde da se oni ne poštuju. Na stranici MUP HR navedeno je da državljani trećih država mogu ući u Hrvatsku „ako ste vlasnik ili zakupac (vrijedi i za nositelje leasinga) nekretnine, pokretnine ili morskog plovila (brod, jahta itd.) – u Republici Hrvatskoj graničnoj kontroli pri prelasku graničnog prijelaza u Republiku Hrvatsku potrebno je predočiti dokumentaciju kojom se dokazuje posjedovanje nekretnine/pokretnine u Republici Hrvatskoj (npr. vlasnički list/ugovor); članovima obitelji vlasnika će biti omogućen ulazak uz predočenje valjanog dokumenta iz kojeg je vidljivo srodstvo s vlasnikom“, navodi se.

 „Za ove osobe je određena je mjera karantene/samoizolacije uz zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana, uz mogućnost skraćenja trajanja mjere na 7 dana, ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2“, navodi se na stranici MUP HR.

Prema tvrdnjama naših izvora koji imaju samo državljanstvo BiH i nekretninu u Hrvatskoj ipak im nije dozvoljen ulazak iako su imali i negativan PCR test. Dobili su i savjet graničnog policajca da uplate negdje smještaj te da će onda ući u Hrvatsku bez izolacije. 

Koliko je nelogična odluka hrvatskih vlasti prema vlasnicima nekretnina i načina ulaska i boravka pokazuje i sljedeća odredba gdje oni koji dolaze iz turističkih razloga trebaju predočiti potvrdu plaćenog smještaja u nekom od smještajnih objekata u Republici Hrvatskoj (ugovor o zakupu ili paušalnom plaćanju kampa, ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma, dr.), ali ne podliježu mjeri karantene ako na graničnom prijelazu predoče negativni nalaz PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-Cov-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz).

„Ukoliko državljani trećih zemalja prilikom ulaska u Hrvatsku imaju test kojem je protekao rok od 48 sati, istima će se dozvoliti ulazak u Hrvatsku, uz određivanje mjere samoizolacije i ponovnog testiranja u Hrvatskoj o vlastitom trošku. Navedeno se može primjeniti na putnike i članove posade na jahtama“, navodi se.

Na sastanku koji je održan u ponedjeljak kod hrvatskog premijera Andreja Plenkovića a na kojem su bili predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović koji su i članovi Kolegija Doma naroda PS BiH, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nije bilo ni riječi o diskriminaciji bh. državljana koji nemaju hrvatsku putovnicu i kojima je i pored vlastite nekretnine onemogućen boravak u Hrvatskoj bez izolacije. Dodatni problem je što se izolacija može skratiti na sedam dana ako o svom trošku osoba napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

„Kako smo zarazni kad idemo u svoje, kako su Bošnjaci i Srbi koji idu u Hrvatsku zarazni pa im treba PCR i uplaćen boravak, a ako im bračni partner ili roditelj imaju hrvatski pasoš onda nisu“, pita naš izvor.

S obzirom da su diplomate izuzete od odluka hrvatskih vlasti o načinu ulaska u Hrvatsku onda je jasno da ne mogu imati sluha za probleme i evidentnu diskriminaciju.

Da li sada preostaje bh. građanima da i pored svojih nekretnina uplaćuju smještaj kako bi izbjegli karantin i bio im omogućen ulazak i boravak. Ovakav odnos Hrvatske prema građanima BiH ne samo da je licemjeran već je i štetan po same odnose dvije države.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close