Direktorica FIPA-e: “Tihi bojkot” velika prepreka investitorima u BiH

Sasvim je normalno i očekivano da investitori ne žele da ulažu u zemlje u kojim se ne osjećaju dobrodošlo – kazala je u izjavi za Agenciju Fena direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA), Jelica Grujić, komentirajući probleme s kojima se suočavaju pojedini investitori ili kompanije u koje su oni investirali svoj novac.

Pojašnjava da, osim otvorenih i javnih blokiranja pojedinih investicija, značajnije odbijanje čini latentni i “tihi bojkot” u smislu otežavanja ili odugovlačenja investicionih aktivnosti ili skrivanja informacija.

– To investitori veoma lako osjete i preusmjeravaju svoje investicije tamo gdje ne doživljavaju takav otpor – istakla je Grujić.

Kako kaže, sadašnja svjetska politička scena je veoma uzburkana. Stoga, ako se uzme u obzir, pojašnjava Grujić, da su u pozadini svih političkih previranja ekonomski interesi, jasno je da će sve to značajno uticati na proces donošenja investicionih odluka, a samim tim, i usmjeravanja investicija.

Navela je primjer postojećih i potencijalnih investitora iz Rusije, koji su,  govoreći o svom iskustvu u BiH, skrenuli pažnju na to da se susreću s “tihim bojkotom” određenih institucija u BiH.

Grujić podsjeća da Rusija spada među 10 najznačajnijih investitora u BiH. Međutim, ističe ona, podatak da se to većim dijelom odnosi na ulaganja u Republici Srpskoj, (RS) govori da investicije iz Rusije lakši “prolaz” imaju u RS, iako svoj interes kontinuirano iskazuju i za projektima u Federaciji BiH.

Zaključila je da se, u svakom slučaju, svjetska politička i ekonomska kretanja odražavaju i na malim ekonomijama te da je, uzimajući u obzir specifičnost BiH, taj uticaj još značajniji.

| Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close