-TopSLIDEKultura

Direktor Muzeja ratnog djetinjstva iz Sarajeva Jasminko Halilović ima platu od 5.500 maraka

KOME SE OVAJ ŽALI: Direktor Muzeja ratnog djetinjstva iz Sarajeva Jasminko Halilović ima platu od 5.500 maraka; Pogledjate im ostale plate i troškove…

“Kako je uvidom u platnu listu zaključeno da Muzej koristi dobijena sredstva skoro pa isključivo za isplatu plata, donijeli smo odluku o prekidu finansiranja istog.”

Povodom kritika koje je na adresu Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo uputio Muzej ratnog djetinjstva, a koje se odnose na uskraćivanje finansiranja Muzeju, želimo javnost informisati o sljedećim činjenicama:

– Muzej ratnog djetinstva je registrovan kao udruženje i kao takav aplicira za budžetska sredstva. Ne smije pritom ni po kom osnovu imati prednost u odnosu na sva druga udruženja registrovana u Kantonu Sarajevo.

– Prema novim principima pravljenja budžeta, s ciljem da se osigura ravnopravni tretman svima, više nijedno udruženje ne smije imati posebnu poziciju u budžetu, već je stavka za sva udruženja zbirna. Sredstva iz ove stavke su raspoređivana posebnim odlukama.

– Muzej je aplicirao na Javni poziv za sufinansiranje projekata kulture i sporta, međutim umjesto da opravda način utroška sredstava za prošlu godinu na način da nam prezentuje provedene projekte i njihove rezultate, Muzej je dostavio Ministarstvu platnu listu.

– Iz platne liste proizlazi da direktor Muzeja ima platu od preko 5.500 KM, dok izvšna direktorica – od 5.175 KM. 3.900 KM iznosi plata direktorice za razvoj i projekte. Radi se o platama na nivou najviših državnih funkcionera, deset puta većim od plata uposlenika u kulturnim institucijama od državnog značaja. Ovakav disbalans smatramo nepravednim prema drugim kulturnim radnicima sa prostora našeg kantona.

– Kako je uvidom u platnu listu zaključeno da Muzej koristi dobijena sredstva skoro pa isključivo za isplatu plata, donijeli smo odluku o prekidu finansiranja istom.

– Budžetska sredstva imaju za cilj poticanje razvoja kulturnih sadržaja u Kantonu Sarajevo, te ne trebaju biti isključivo izvor primanja za direktore. Ovo je stav resornog ministarstva i provodit ćemo ga doslijedno prema svim institucijama kulture i sporta, stoji u saopćenju Ministarstva kulture i sporta KS.

Faksimil: Fokus.ba

(SB/Fokus.ba)      

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close