Direktor Ensad Karić vara bh. javnost kako je tunel „1. mart“ najduži u regionu!!!

Direktor Karić zaboravio ili ne zna da je najduži tunel u regionu Sveti Rok čija dužina iznosi 5679 m. Ovakvim nastupima Karić pravi veliku štetu svojim političkim tutorima koji upravo u priči o uspjesima Vlade Nermina Nikišića (SDP) radnje autocesta u oblasti vide jedan od svojih najvećih predizbornim aduta

Ovih dana je BiH javnost pratila aktivnosti oko otvaranja nove dionice ceste Sarajevo-Zenica i tunela „1. Mart“. Nespororno da je završetak radova veliki uspjeh kompanije Autoceste FBiH ali i prije svega Vlade premijera Nermina Nikšića koja je u posljednje četri godine stala iza strateškog projekta izgradnje autoputa VC.

Ali, ove nesporne i velike uspjehe Vlade FBiH u javnosti uspjeva pokvariti direktor Autcesta FBiH Ensar Karić.  Ovaj samoljubivi direktor koje za „svoje uspjehe“ treba prije svega zahvaliti politici Vlade FBiH ali i strateškog usmjerenja SDP-a da napravi rezultat u ovoj oblasti u svojim javnim nastupimama pokazuje da nema nikave mjere. Njegovu samoljubivost tv gledaoci mogu vidjeti svaku noć na programu FTV-a gdje u zakupljenim reklamnim terminima državnim novcima koristi svaku priliku da isturi svoju manekensku glavušu u prvi plan. Tako je jedno nedavno medijsko istraživanje pokazalo da je on u programu javnih emitera najslikanija tv faca. Može se, hoće se – ali sa parama iz državnih jasli.

Ovih su dana mediji u BiH razotkrili novu medijsku ovog, očito je, političkog menadžera opće klase. Tako je direktor Karić za razne bh. medije hvalisavo tvrdi kako je “Tunel ‘Prvi mart’ najduži je i najsavremeniji tunel u regionu, dok je unutrašnjost tunela je osvijetljena specijalnom LED rasvjetom, a u potpunosti je pokriven i video-nadzorom koji će detektovati i najmanji problem u tunelu”.

Međutim, Karićevu laž je odmah razotkrila Slobodna Bosna koja u svome tekstu navodi kako „Karića izgleda niko nije obavijestio da postoji najbolji i najsavremeniji internet pretraživač zvani ‘Google’ putem kojeg se lako može doći do stranica Hrvatske autoceste d.o.o. na kojem piše sljedeće:

“Tunel Sveti Rok je dvocjevni tunel, koji se nalazi se na dionici tunel Sveti Rok – Maslenica, autoceste Zagreb – Split – Dubrovnik. Duljina lijeve tunelske cijevi iznosi 5679 m, a desne 5670 m, a promet se odvija kroz obje cijevi, za svaki smjer posebno”, stoji u zvaničnim podacima Hrvatskih autocesta.

 O svome objektu hrvatska kompanija izvještava i sljedeće:

“2010. godine u sklopu međunarodnog programa testiranja tunela EuroTAP (European Tunnel Assesment Program), tunel Sveti Rok zauzeo izvanredno treće mjesto u oštroj konkurenciji 26 tunela testiranih u 13 europskih zemalja. Visokoj ocjeni tunela Sveti Rok posebno je pridonijelo i odlično osposobljeno i utrenirano tunelsko osoblje koje dežura 24 sata na dan. Tunel Mala Kapela nalazi se na autocesti A1, dionici Bosiljevo-M.Kapela. Mala Kapela je najduži tunel na autocesti Zagreb-Split, desna cijev dužine 5.780 m, a lijeva 5.821 m. S obzirom na geotehničke karakteristike stjenske mase, ovaj tunel po težini gradnje spada u srednju kategoriju.“

Ovih dana je Karić na FTV-u i na internet portalima gdje je marketinški osigurao pozitivan tretman za svoje medijske nastupe prepune samoljubivosti ali i, kao što se vidi, laži kojima puni uši ovdašnjoj javnosti koju on ali i ali i stručnjaci koji mu rade PR vjerovatno smatra blećkom koja ne vidi ništa dalje van svoje avlije.

Ovakvim nastupima Karić pravi veliku štetu u svojim političkim tutorima koji upravo u priči o uspjesima Vlade Nermina Nikišića (SDP) radnje autocesta u oblasti vide jedan od svojih najvećih predizbornim aduta.

(DEPO PORTAL/ak)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close