Diplomirao pre nego što je fakultet osnovan

Diploma Evropskog univerziteta Brčko, koja je predata na nostrifikaciju u Novom Sadu, izdata je mesec dana pre datuma koji je na samoj diplomi naveden kao dan osnivanja ustanove koja je izdaje.

Ilija Tanackov sa Departmana za saobraćaj FTN-a, predsednik Komisije za priznavanje stranih visokoškolskih diploma, kaže da se ovakve diplome sve češće pojavljuju.

Na toj diplomi Saobraćajnog fakulteta Evropskog univerziteta Brčko stoji da je Univerzitet osnovan 28. decembra 2012. godine, a diploma je studentu N.T. izdata 20. novembra 2012, 38 dana pre osnivanja.

– Na dodatku diplome primetio sam da je izdata pre nego što je osnovan fakultet i nisam je nostrifikovao, kao ni tridesetak drugih diploma koje u poslednje vreme dolaze sa privatnih fakulteta u BiH – kaže Tanackov. Kod većine tih diploma problem je “neusklađenost planova i programa”, pa se mora polagati razlika ispita. Kako navodi profesor Tanackov, zanimljivo je da niko još nije došao da položi tu razliku.

On objašnjava kako funkcioniše “pranje titula”: – Kandidat je završio višu trogodišnju poslovnu školu u Srbiji i stekao 180 bodova. Otišao je u Brčko, tamo su mu priznali bodove, iako programi nemaju veze jedan sa drugim. Nastavu je počeo u oktobru, a u novembru je već položio sve ispite, uradio i odbranio diplomski rad čime je stekao još 60 bodova. Ukupnih 240 bodova sada treba negde u Srbiji “oprati” za 35.000 dinara, koliko košta nostrifikacija.

– Njegov otac mi je rekao da će ići u Beograd, jer je tamo već priznato 400 diploma sa ovog fakulteta – navodi Tanackov za Blic.

Rektor: Ne znam šta je razlog problema

Mirko Kulić, rektor Evropskog univerziteta Brčko, kaže da je “nemoguće da je diploma izdata pre nego što je fakultet osnovan”. – Znam da ima problema sa nostrifikacijom naših diploma u Srbiji, ali ne znam šta je razlog. Naš fakultet ima dozvolu za rad i ako se 70 odsto programa poklapa moraju priznati našu diplomu – rekao je Kulić.

(021.rs)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close