Dionica Butile – Vlakovo Sarajevske zaobilaznice bit će završena za 10 mjeseci

Rok gradnje 10 mjeseci

JP AUTOCESTE FBiH PREDSTAVILE RJEŠENJE ZA SARAJEVSKU ZAOBILAZNICU

Radove izvode bh. kompanije Euro-asfalt i ŽGP

(SARAJEVO, 19. juli, 2013)  Simboličnom predajom ranije potpisanog ugovora o izgradnji poddionice Butila-Vlakovo, LOT3 projekta Sarajevske zaobilaznice,  Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar i Hamed Ramić, direktor Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo, u ime konzorcija koji čine Euro-asfalt i ŽGP d.d. Sarajevo, najavili su za deset mjeseci konačno rješenje sarajevske zaobilaznice na koje se čeka više od deset godina. Izgradnjom i ove poddionice JP Autoceste FBiH ostvaruju plan o 100 kilometara autoceste u FBiH do kraja 2014. Ukupna vrijednost Ugovora je oko 37 miliona KM, koji finansira JP Autoceste FBiH.

Odlukom Vlade Federacije BiH, od 09.02.2012. godine, izvršena je promjena implementatora za LOT 3, kojom je JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar zaduženo za implementaciju projekta Sarajevske obilaznice LOT 3, poddionica Butila – Vlakovo sa priključnom cestom Mostarsko raskršće. Od tog dana počelo je rješavanje višegodišnjeg problema.  «Osigurali smo 63 milona KM vlastitih sredstava, završili smo eksproprijaciju zemljišta, dobili građevinske dozvole i proveli tender za izbor izvođača radova. Zbog toga odgovorno tvrdim – JP Autoceste FBiH imaju rješenje i za Sarajevsku zaobilaznicu i za 10 mjeseci ćemo se vidjeti na otvaranju novih kilometara moderne autoceste», istakao je direktor

Ističući zadovoljstvo što je i ovaj Ugovor dodijeljen domaćim kompanijama, u ime Konzorcija Hamed Ramić, direktor Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo objasnio je da je riječ o prilično kompleksnom projektu na kojem će se služiti posebnim mašinama i posebnim tehnikama, a na izgradnji će biti uposleno 350 domaćih radnika. Zadovoljstvo zbog činjenice da će se za deset mjeseci uraditi nešto što stoji više od deset godina izrazio je Enver Bijedić, ministar Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, te naglasio kako će uspješnom realizacijom ovog projekta biti rješeno pitanje gužvi na prilazu u grad.

Nermin Nikšić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine naglasio je kako slika vrijedi hiljadu riječi i da je jasno da se na mjestu gdje je prije deset godina trebala već biti izgrađena moderna saobraćajnica još uvijek nalazi livada.  «Čestitam bh. kompanijama i direktoru Kariću na još jednom uspješnom projektu i siguran sam da ćemo slijedeće godine, tačnije za deset mjeseci na istom mjestu otvoriti autocestu u skladu sa svjetskim standardima», poručio je Nikšić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close