Dino Merlin kao karaoke pjevač: Pjesma “Sunce” dobila svoj video

Dino Merlin je početak oktobra označio novim spotom za pjesmu “Sunce” sa novog albuma “Hotel Nacional”.

Muziku, tekst, i aranžman radio je sam Dino Merlin dok su u produkciji pjesme sudjelovali velikani evropske i svjetske muzičke scene – Amerikanac Richard Niles (Paul McCartney, Ray Charles, Tina Turner, Cher), te Šveđanin Gunnar Norden (Lisa Ekdahl, Viktoria Tolstoy).

Pjesma je snimana u studijima u Sarajevu, Los Angelesu i Štokholmu, dok je videospot sniman u Rock Clubu Marquee u Sarajevu. Scenarij i režiju radio je američki režiser Patrick Marshall koji je sarađivao sa sarajevskom ekipom: Almir Đikoli (direktor fotografije i kamera), Amel Đikoli (asistent kamermana), Antonio Toni Ilić iz produkcijske kuće Fabrika (montaža).

Pjesma “Sunce” dobila je svoj videospot nakon pjesama “Ruža” i “Školjka” koje su u prethodnom periodu imale preko šest miliona pregleda na službenom YouTube kanalu Dine Merlina, dok su drugi video i audio sadržaji sa albuma “Hotel Nacional” do sada zabilježili gotovo 15 miliona pregleda.

“Hotel Nacional”, 11. studijski album Dine Merlina, izdat je 20. juna 2014. godine u izdanju Magaze i Croatia Recordsa. U prvoj sedmici nakon objave bio je novi ulaz na prestižnoj Billboard World Albums top listi, i to na visokom osmom mjestu. Dino Merlin ujedno je i prvi regionalni muzičar koji se našao na ovoj svjetskoj top listi, koja se temelji na broju prodanih primjeraka albuma u svijetu.

Album je bio u pripremi punih šest godina i sniman je u Sarajevu, Zagrebu, Istanbulu, Berlinu, Beču, Londonu, Štokholmu, Nwe Yorku i Los Angelesu. Izvršni producent albuma je Dino Merlin dok su saradnici na albumu bili engleski producenti Yoad Nevo (Pet Shop Boys, Bryan Adams, Sugababes) i Richard Niles (Paul McCartney, Ray Charles, Tina Turner, Cher), mladi talentirani engleski kompozitor i producent Aaron McIntosh, turski virtuoz Hüsnü Şenlendirici, švedski džezeri Marcos Ubeda i Gunnar Norden, zagrebački producenti Baby Dooks, Zvonimir Dusper i Enes Tvrtković, kao i Dinina ekipa iz Sarajeva Mahir Sarihodžić, Mahir Beathouse i mnogi drugi.

(Klix.ba)
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close