Dijaspora u BiH šalje više od dvije milijarde maraka godišnje

Građane u BiH jedino ne zaboravljaju prijatelji i rodbina iz dijaspore. Na njihove račune već decenijama godišnje stiže u prosjeku i više od dvije milijarde maraka.

NE ZABORAVLJAJU PORODICU

Prema podacima Centralne banke, u BiH od 1998. do prošle godine poslali su skoro 33 milijarde KM. Najveća doznaka u ovih 17 godina bila je 2007. kada je na račune građana uplaćeno 2,770 milijardi KM, a najmanje novca od dijaspore stiglo je 2002., i to 1,966 milijardi. U većini ovih godina doznake su prelazile cifru od dvije milijarde KM, osim u tri godine, 2002., 2003., i 2010. Ni ove godine dijaspora nije zaboravila svoje najbliže. Samo za prva tri mjeseca ove godine pristiglo je 493,6 miliona KM, što je za 17,6 miliona više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Priljevi ostvareni po osnovi ostalih transfera u prvom kvartalu iznosili su 314,3 miliona KM, od čega je po osnovi mirovina zarađenih izvan BiH pristiglo 301,2 miliona KM. Vrijednost doznaka stabilna je duže vrijeme, a priljevi iz inostranstva po ovoj osnovi imaju blagi trend rasta nakon velike ekonomske krize koja je potresla Europu 2008.

“Prema podacima Centralne banke BiH, vrijednost doznaka u prva tri mjeseca 2014. iznosila je 476 miliona KM, u 2013. 478 miliona, dok je u 2012. godini po ovoj osnovi u BiH pristigao 451 milion KM. Ako su “naši stranci” dobro situirani i imaju stabilne prihode i zaposlenja, onda su u stanju svojoj rodbini poslati više novca. Broj osoba koje zaposlenje traže u inostranstvu iz godine u godinu raste”, kažu iz Centralne banke.

VELIKA DIJASPORA

BiH ima veliku dijasporu, tamo živi svaki treći bh. građanin. Najveći broj proteklih je godina migrirao u Njemačku, Austriju i skandinavske zemlje. Procjene Svjetskog saveza dijaspore BiH govore da u svijetu živi oko 1,3 miliona građana BiH, dok podaci drugih institucija govore da izvan BiH živi 1,5 do dva miliona osoba.

Ako se ima u vidu da u BiH trenutno živi oko četiri milliona stanovnika, dođemo do podatka da svaki treći bh. građanin živi u dijaspori. Prema tvrdnjama ekonomista, doznake koje na račune građana stižu od rodbine ili prijatelja izuzetno su bitne za cjelokupni ekonomski sistem BiH, piše portal Vecernji.ba. Kako ističu, vrlo je bitno da su doznake stabilne jer se onda ljudi mogu oslanjati na njih. Da ih nema, bh. građani ne bi imali načina podnijeti ovoliki trgovinski deficit, a cijeli ovaj sistem je održiv zbog toga.

Izvor: Večernji List

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close