Kolumne

Dijaspora BiH – velika politička laž o podvala

DIJASPORA BiH – VELIKA POLITIČKA LAŽ I PODVALA

Komentar: Senad Sprečić

Terminom „dijaspora“ danas svi mlate, a suštinski niti razmišljaju niti znaju šta predstavlja ova izvedenica u realnom, životnom, prirodnom smislu.
Osnivaju se udruženja „dijaspore“ sa ovim ili onim predznakom (bošnjačka, srpska, hrvatska, bosanska itd), a pravno, životno, prirodno, realno, nemaju mnogo šta zajedničkog sa osnovnim značenjem termina „dijaspora“.
Po ustaljenoj navici nepoznavanja termina, a duhu stare izreke – digla žaba nogu jer je vidjela da se konj potkiva, u pojam „dijaspora“ trpaju se termini koji nemaju nikakve veze, dodirne tačke, pa ni etičkog smisla.
Iseljenici – nisu dijaspora.
Izbjeglice – nisu dijaspora.
Protjerani – nisu dijaspora.
Ekonomski, politički i drugi emigranti – nisu dijaspora.
Zaštićeni svjedoci genocida i zločina – nisu dijaspora.
Prije svega, zapitajmo se: 
– Šta se želi postići trpanjem u vreću termina „dijaspora“ svega onoga što pojam dijaspora ne predstavlja?
– Kakav pravni status imaju strpani u pojam dijaspora u pravnim sistemskim aktima države?
– Kojim Zakonima države podliježu strpani u pojam dijaspora?
– Koja je obaveza države prema strpanim u pojam dijaspora?

Odgovor na ova pitanja ne nude nam ni oni što se trpaju u poderanu vreću – intelektualca, ni oni koji su „naštancali“ toliko titula, zvanja, privjesaka od mr. do naučnih titula „doctora nauka“. A ljute se kad njihovo znanje, djelovanje, reklamu i halabuku nazovem znanjem magereće klupe. Brane se šutnjom, ignorisanjem. Zašto. Zar se znanje brani šutnjom i ignorisanjem? Ima jedna stara izreka koja objašnjava ovu pojavu šutnje i ignorisanja a glasi – „ Ako ne znaš šuti i uči od onih koji znaju“. Znači li to, u skladu sa ovom izrekom, da uče? Realnost to ne dokazuje. Realnost potvrđuje drugu staru izreku: „ maska se nosi da se sakrije laž iza nje“.
Obzirom da balkanski primitvizam jedino razumije govor novca, u tom duhu je i slijedeće pitanje:
– Kome godišnji porez (taksu, PDV) plaćaju „dijasporci?
Odgovor na ovo pitanje, dovoljno daje svjetla na političku podvalu, masovno prihvaćenu od neznanja. Svaka država sistemskim pravnim i ekonomskim aktima, regulisala je porez (taksu, PDV) na osnovu satusa obveznika.
Nekad je upotrebljavan termin „gastarbajteri“ a odnosio se one koji privremno borave i rade u drugoj državi a porez (taksu, PDV) plaćaju prema svom statusu državi čiji su obveznici. Obavezu određuje državljanstvo.
Mogu li se strani državljani smatrati dijasporom?
Prema političkoj podvali i laži, zasnovanoj na konstitutivnosti ili religijsko narodnoj pripadnosti, etičkoj, entitetskoj, torovskoj, pojam dijaspora prikriva uzroke odlaska stanovništva, građana, državljana. Prikrivanjem uzroka, prikriva se i zločin koji se planski, sistematski sprovodio nad njima u vrijeme boravka na rodnom ognjištu.

Mene ne bi iznenadilo da sutra naši „vajni“ znalci, pod dijasporom podrazumijevaju i roblje nasilno odvedeno od feudalnog, robovlasničkog do ovog današnjeg internacionalnog imperijalističkog društva.
Da li promjena etikete mijenja kvalitet proizvoda.
Prirodno ne, ali postiže cilj – prevaru.
Mnogo je vrućih krompira koje navodni pravni stručnjaci ni za živu glavu ne uzimaju u svoje ruke. Nije teško pronaći razlog ovoj činjenici. Lažna država, lažni status, lažno tumačenje.
Mnogi su nakon posljednjih nekoliko izbora u lažnoj državi BiH, izgovarali slijedeću rečenicu: Izbori su neregularni. U izbornim rezultatima, veliku ulogu ima – „dijaspora“. Da bi shvatili suštinu prevare i neregularnosti, postavljam Vam pitanje: Mogu li strani državljani glasati na demokratskim Izborima bilo koje druge države osim u daytonskoj lažnoj BiH, ali i nekim susjednim novokomponovanim državama, direktno ukazujem na Srbiju i Hrvatsku?
Odgovor: Mogu samo u fašističko religijskim režimima.
Ovu tvrdnju, argumentovano dokazuje realno stanje i odnosi – svakodnevno.
Argumentovani dokazi da politika ne rješava sve u životu, a jedan je i podvala i lažno tumačenje pojma dijaspora.

I na kraju, pitanje za razmišljanje:
Ako su Izbori neregularni, argument neregularnosti lažni staus pojma „dijaspora“, kako može biti regularna vlast, regularni demokratski odnosi, regularna ljudska prava koja su u samom startu – diskriminisana? Kako može biti i regularno raditi Ustavni sud nepostojeće države zasnovane i uređene na neregularnosti?
Stoga, skrećem pažnju, svima koji ne znaju šta znači pojamovi „protektorat“, i „suverenitet“.

Možemo mi pričati priče, a da pojam sa pojmom ne sastavimo.
Neznanje – nemam pojma.
Ako nema pojma – odakle ono – Sve mi to znamo.
Ne demantujem bilo koga zbog paranoičnih pošasti. Demantuju pojmovi. Na nama je samo da znanjem razlučimo šta je „istina“ a šta „laž“.
Evo Vam prilike da potvrdite svoje „džidže“ ili da se one pretvore u krpetine na strašilu.

Bosnae
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close