logo
bios

Dieng u Predsjedništvu: Savjetnik u UN-u za prevenciju genocida

Objavljeno prije 8 mjeseci . u ned, okt 6th, 2019

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sutra će primiti Adama Dienga, podsekretara UN-a i specijalnog savjetnika generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida.

Dieng u Bosnu i Hercegovinu dolazi nakon što se tokom zajedanja generalne skupštine UN-a sastao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Buru rekacija prvenstveno iz Republike Hrvatske izazvala je na sastanku izrečena konstatacija predsjedavajućeg Komšića, da u Hrvatskoj pojedinci negiraju zločin genocida nad Srbima Romima i Jevrejima u sklopu kvislinške tvorevine NDH.

Hrvatska informativna agencija HINA dezinformisala je javnost navodeći da je Komšić optužio državu Hrvatsku za negiranje genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima u NDH, a potom su, vodeći se izvještavanjem HINE žestoko reagirali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, optužujući Komšića.

S druge strane, dio hrvatskih intelektualaca i političara, ustvrdio je da Komšić nije pogriješio kada je kazao da pojedinici u Hrvatskoj negiraju zločin genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima u NDH.

U međuvremenu, na sceni su ponovo neonacistički ispadi u Republici Hrvatskoj. Tako je vijećnica HDZ-a iz Rijeke, Ivona Milinović, javno ustvrdila da “vrbe ne trebaju za Srbe u Rijeci gdje ih je 6,5 posto, nego možda u nekim selima po Dalmaciji”.

Na sramotu Evropske unije, hrvatska evroparlamentarka u Strazburu, Ruža Tomašić ponovo je negirala genocid u konclogoru Jasenovac, kazavši da je Jasenovac laž.

Ona je kritikovala istup bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji je izjavio da “ustaška zmija (u Hrvatskoj) i dalje sikće” i poručila da bi ona, da je na vlasti, pozvala Josipovića u policiju da objasni svoj stav.

Da u Republici Hrvatskoj postoji ozbiljan problem sa rastućim neonacizmom, svjedoči i pisanje švicarskog lista NEUE ZÜRCHER Zeitunga, koji ide dalje od Komšića i tvrdi da Hrvatska vlada nečovječni ustaški režim uzima u zaštitu.


(Vijesti.ba)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh