DF BiH: Komšić izabran za predsjednika stranke sa 348 glasova

U velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH

KONGRES DF-a

Komšić izabran za predsjednika stranke sa 348 glasova

(Autor: K. Ke. – avaz.ba)

 

18:00 Željko Komšić je sa 348 glasova izabran za predsjednika stranke. Izabrani su i članovi Glavnog i Nadzornog odbora stranke.

15:41 Sa 346 glasova za i 10 suzdržanih delageti kongresa DF-a usvojili su novi Statut ove stranke.

15: 08 Nakon pauze za glasanje, nastavljena je sjednica Kongresa DF-a i to raspravom o novom statutu. U međuvremenu se broje glasovi za predsjednika stranke, Glavni odbor i Nadzorni odbor. Rezultati glasanja se očekuju oko 16.30 sati

11:45 Nakon govora gostiju i Željka Komšića, jedinog kandidata za predsjednika stranke počelo je glasanje delegata kongresa za predsjednika stranke i članove Glavnog odbora.

Komšić je u svom opširnom govoru iznio izvještaj o radu stranke, kao i svoj govor kao kandidata. On je kazao da će stranka nastaviti raditi kao i do sada na očuvanju cjelovite BiH bez obzirta na mnogobrojne napade koje je ova stranka pretrpjela nakon što je izašla iz koalicije na Federalnom nivou. Podsjetio je da je stranka nastala od nule te da je bez obzira na neiskustvo, mnoge lične ambicije, trzavice ipak ponosan na sve članove DF-a.

10:52 Sjednicu je otvorila članica predsjedništva stranke Karolina Karačić, koja  je obznaila da su su stečeni svi uvjeti za normalno odvijanje kongresa te da je izabrano radno predsjedništvo na čijem čelu je Sifet Podžić.

Kongresu od pozvanih 420 prisustvuje 336 delegata.

U toku su obraćanja gostiju nakon čega bi se prisutnima trebao obratiti i jedini kandidat za predsjednika stranke Željko Komšić.

10:17 Počeo je Prvi kongres Demokratske fronte.

10:02 U velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu treba početi Prvi kongres Demokratske fronte. Kako je najavljeno iz ove stranke, na kongres je pozvano ukupno 420 delegata.

Bit će biran predsjednik stranke, a Željko Komšić je za sada jedini kandidat. Predložen je u ime Kantonalnog odbora Sarajevo.

Kako je prije početka Kongresa kazao Sifet Podžić, generalni sekretar DF-a, na današnjem kongresu mjenjat će se i statut stranke i naziv.

– Za predsjednika stranke imamo jednog kandidata a to je Željko Komšić. Promijenit ćemo naziv stranke. Od sada će biti samo, Demokratska Fronta, a ne Demokratska Fronta – Željko Komšić kao do sada, kazao je Podžić.

Prije početka Kongresa, Komšić je komentirao odluku o promjeni naziva stranke iz koje se uklanja njegove ime. On je kazao da je prijašnji naziv bio u svrhu identifikacije stranke, te da je stranka sada postala dovoljno prepoznatljiva i da nema potrebe da njegovo ime stoji u nazivu.

Kongres će po prvi put birati Glavni odbor koji će brojati 90 članova kao i Nadzorni odbor od sedam članova. Glavni odbor će zatim birati ostale organe stranke.

(Foto: S. Saletović) 6/9

(Foto: S. Saletović) 7/9

(Foto: S. Saletović) 8/9

(Foto: S. Saletović) 9/9

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close