Devet činjenica o muškom tijelu

Da li ste se ikada zapitali po čemu je sve specifično muško tijelo? Naučnici još uvijek pokušavaju da dešifruju neke od njegovih misterija.

  1) SPERMA JE VIŠE OD SPERMATOZOIDA

Sprema ne sadrži samo spermatozoide. Sperma je, u stvari, kombinacija spermatozioda i tečnosti koje proizvode žlijezde u području oko penisa. Ove tečnosti se sastoje od mješavine fruktoze, prostaglandina (molekula masnih kiselina) i proteina koji hrane spermatozoide i pomažu im da plivaju. Ove tečnosti smanjuju kiselost zaostalog urina i neutrališu kiselost u vagini, a pored toga podmazuju i vrh penisa.

Kako tvrdi jedno istraživanje, ono što muškarci jedu može uticati na kvalitet sperme – ako unose dosta omega 3 masnih kiselina, imaće bolju spermu.

Sprema sadrži i neke sastojke na koje su neke žene alergične i zbog kojih se javljaju genitalni svrab i otok.

U nekim slučajevima, simtomi se mogu proširiti na cijelo tijelo, pa čak dovesti i do teškoća u disanju. Jedna studija iz 2011. kao lijek preporučuje jednostavno – češći seks.

2) KRHKIJE PREPONE

Bruh se nalazi u abdominalnoj duplji i postoji nekoliko vrsta, u zavisnosti od toga u kom dijelu abdomena se formira. Ingvinalni bruh se nalazi u preponama i češći je kod muškaraca nego kod žena. U toj oblasti se nalaze arterije i nervi koji su povezani sa testisima, a kako su to obično krhke tačke, može doći do provlačenja masnog tkiva kroz njih, što se vidi kao izbočina na preponama.

Iako i žene imaju ingvinalni prsten i kanale, oni nisu veliki kao ovi kod muškaraca. Neku muškarci su rođeni sa slabim tačkama u tom predjelu, koje mogu omogućiti stvaranje kile, ali se ona može formirati i zbog podizanja teških stvari i naprezanja u toaletu.

3) MIŠIĆI TESTISA

Neki refleksi i nevoljni pokreti mišića dobro su poznati. Udarite oblast ispod koljena i trznućete donjim dijelom noge. Mišići koji oblažu testise izazivaju drugu vrstu refleksa, pa ako ih udarite, nećete izazvati baš lijepu reakciju.

Ovi mišići su odgovorni za skupljanje testisa kada je hladno ili kada je muškarac seksualno uzbuđen.

4) ZA ŠTA JE DOBAR PREPUCIJUM?

Prepucijum je kožni nabor koji prekriva glavić penisa i koji se često uklanja obrezivanjem. Iako još uvijek postoje diskusije zbog čega bi prepucijum mogao da bude koristan, Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da su neobrezani muškarci pod većim rizikom od oboljevanja od HIV-a.

Ćelije koje se nalaze u njemu osjetljive su na HIV i mogu mu olakšati ulazak u organizam. Obrezivanje smanjuje rizik za oboljevanje od HIV-a za 60 odsto kod heteroseksualnih muškaraca.

5) ISTORIJA OBREZIVANJA

Najraniji dokaz obrezivanja potiče iz egipatskih grobnica 2300 godina prije nove ere. U Otomanskoj i Mavarskoj imperiji, i u nacističkoj Njemačkoj, na obrezivanje se gledalo kao na obilježje višeg društvenog statusa. U nekim oblastima Afrike na obrezivanje se gleda kao na čin promjene djeteta u odraslog muškarca. Tek u kasnim godinama 19. vijeka obrezivanje je privuklo pažnju javnosti. Mnogi su ga krivili za manji seksualni užitak.

6) MUŠKA LAKTACIJA

Muška laktacija nije baš poznat termin, ali pod određenim okolnostima to je moguće. Na primjer, prilikom ekstremnog izgladnjivanja i hormonskih tretmana za neke bolesti može doći do laktacije. Ovaj fenomen se razlikuje od ginekomastije, kada se muške grudi uvećavaju zbog disbalansa testosterona i estrogena.

Kada je kod muškaraca i žena liječen rak, počinjali su da luče mlijeko nakon što im je ubrizgan prolaktin (hormon koji stimuliše razvoj grudi i proizvodnju mlijeka kod žena). Do muške laktacije može doći i kada koriste lijekove za smirenje koji utiču na funkcije hipotalamusa – regije mozga koja kontroliše hipofizu, koja je izvor prolaktina.

7) DUŽINA NIJE MJERILO

Ne možete predvidjeti dužinu penisa na osnovu njegove dužine kada je spušten. Neki se uvećaju, a neki ostanu iste dužine.

Ali, bez obzira na to, dug spušteni penis najčešće je znak velikog penisa.

8) MUŠKA G TAČKA

Prostata je najpoznatija po svojoj ulozi u reprodukciji – oslobađa tečnosti koje pomažu spermatozoidima da plivaju i štite ih kada jednom izađu iz penisa. Ali prostata je i muška G tačka.

Ova žlijezda može biti stimulisana preko analnog kanala. Muškarci mogu doživjeti orgazam i samom stimulacijom prostate.

9) MIRIS MUŠKARCA

U poređenju sa ženama, muškarci imaju veći nivo hormona androstenona u svom znoju i urinu. Ovaj hormon djeluje kao feromon kod nekih sisara tako što šalje seksualne i društvene informacije drugim životinjama.

Pošto ljudi mogu osjetiti neprijatan miris androstenona, nije jasno da li on igra istu ulogu i kod njih. U zavisnosti od gena, androstenon može mirisati i prijatno i neprijatno.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close