-TopSLIDEBiHPolitika

Deseti dan potrage za turskim radnikom koji je upao u rijeku Bosnu

Nakon što je potraga za radnikom turske kompanije “Čengiz Insaat” koji je 8. novembra pao u nabujalu rijeku Bosnu jučer proširena od Zavidovića prema Maglaju, danas je proširena i dalje od dostignutog dijela u Maglaju prema Doboju.

Pripadnici Federalnih specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom, njih 15, i danas su podijeljeni u tri tima sa medicinskom i tehničkom podrškom, čamcima i potrebnom opremom. U skladu sa operativnim planom za danas i podijeljenim zonama potrage, dio timova vršit će detaljnu pretragu korita i obala rijeke Bosne nizvodno od mjesta nesreće do Žepča a dio timova potragu će proširiti prema Doboju.

Ronioci Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje na vodi (FUCZ) zaronili su na tri lokacije u rijeci Bosni na području Begovog Hana na kojima je tim sa sonarom Odjela za javnu sigurnost distrikta Brčko identifikovao objekte za koji postoji indicija da bi mogli biti tijelo drugog radnika za kojim se traga.

Osim FUCZ na terenu su i pripadnici Gorske službe spašavanja Žepče i Srebrenik koji su danas u potragu uključili i potražnog psa, CZ Žepče, PU Žepče, tim Odjela za javnu sigurnost distrikta Brčko BiH sa sonarom koji je prilagođen za ovaj tip rijeke te pripadnici Ureda za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama – AFAD iz Turske koji su se odazvali pozivu turske kompanije “Čengiz Insaat” i 13. novembra se uključili u potragu za nestalim radnikom, državljaninom Turske a u pripravnosti su i ronioci Specijalizirane jedinice za spašavanje na vodi Federalne uprave civilne zaštite a spasiocima su se i danas pridružili radnici kompanije “Čengiz Insaat” koji pomažu u potrazi.

Tijelo jednog od radnika, 43-godišnjeg državljanina Turske, spasioci su, 11. novembra, pronašli u rijeci Bosni a za drugim nestalim muškarcem potraga je nastavljena.

Potragu otežava i usporava hladna i mutna voda u cijelom toku čime je smanjena vidljivost te veliki nanosi smeća uz obale kao i u samom koritu rijeke Bosne koje spasioci detaljno pretražuju.

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close