Deset kandidata za prestižnu nagradu: Evropa 28. augusta bira najboljeg fudbalera

Ko je najbolji fudbaler u Evropi za sezonu 2013/14 bit će poznato 28. augusta, a odluku će donijeti 54 člana UEFA žirija na svečanoj ceremoniji u Monacu, piše Anadolu Agency (AA).

Među nominiranima za prestižnu nagradu bilo je 35 fudbalera, među kojima i prošlogodišnji pobjednik Franck Ribery (Bayern). Francuz na osnovu broja bodova nije uspio ući u drugi krug glasanja. Od igrača sa zapadnog Balkana u odabranom društvu našao se Hrvat Ivan Rakitić, osvajač Evropa lige sa Sevillom. Ipak, ni odnedavno novi igrač slavne Barcelone nije ušao među TOP 10 fudbalera koji su u minuloj sezoni nastupali u nekom od takmičenja pod okriljem UEFA, kao i Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Nagradu za najboljeg igrača u Evropi za učinak u sezoni 2013/14 dobit će neko od 10 igrača koji su ušli u drugi krug glasanja. To su: Cristiano Ronaldo (Portugal, Real Madrid), Arjen Robben (Holandija, Bayern), Thomas Muller (Njemačka, Bayern), Manuel Neuer (Njemačka, Bayern), Lionel Messi (Argentina, Barcelona), Philipp Lahm (Njemačka, Bayern), Diego Costa (Španija, Atletico Madrid), James Rodriguez (Kolumbija, Monaco), Luis Suarez (Urugvaj, Liverpool) i Angel di Maria (Argentina, Real Madrid).

Drugi krug glasanja, po principu dodijele tri, dva i jednog boda za trojicu od deset nominiranih igrača, članovi žirija obavit će elektronskim putem. Shodno tome, imena trojice finalista UEFA će objaviti 14. augusta.

Pobjednik će biti određen 28. augusta na svečanosti u Grimaldi Forumu u Monacu. Članovi žirija će glasanjem uživo na mjestu događaja odlučiti ko je najbolji fudbaler u Evropi, i to na način da u roku od 30 sekundi glasaju za jednog od finalista. Ceremonija dodjele prestižne nagrade bit će tradicionalno održana neposredno prije žrijeba grupne faze Lige prvaka.

Izbor najboljeg fudbalera u Evropi, u organizaciji UEFA i European Sports Media (ESM), održava se od 2011. godine, kada je ustanovljen na inicijativu Michela Platinija, predsjednika UEFA. Dosadašnji osvajači prestižne nagrade bili su Lionel Messi (2011.), Andres Iniesta (2012.) i Franck Ribery (2013.).

Od ove godine, umjesto dosadašnjih 53, žiri čine 54 člana. Naime, urednicima i novinarima po jednom iz zemalja članica UEFA priključio se i predstavnik Gibraltara, čija je država postala punopravni član Evropske fudbalske asocijacije.

Bosnu i Hercegovinu u UEFA žiriju predstavlja Bakir Tiro, urednik sportskog servisa Anadolu Agency za Balkan.

AA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close