DEP: Ekonomski rast BiH slabi u trećem kvartalu

Ekonomski rast u BiH u trećem kvartalu postepeno slabi u odnosu na polugodište, a pogotovo prvo tromjesečje, navodi se u analizi o kretanju makroekonomskih pokazatelja za septembar 2013. godine Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Glavni uzroci toga su sve slabiji rast robnog izvoza i industrijske proizvodnje, te sve izraženije slabljenje domaće tražnje. Nominalni rast robnog izvoza u trećem tromjesečju je iznosio tek 3,7%  u odnosu na isti period la ni što je upola niža stopa u odnosu na drugi kvartal.
Time je devetomjesečni rast izvoza usporen za 1,7 procentnih poena u odnosu na polugodište.
U isto vrijeme, visok industrijski rast u prvom polugodištu je bio rezultat ne samo šestomjesečnog oporavka proizvodnje započetog krajem 2012. nego i niske osnovice iz prethodne godine uzrokovane naglim padom u prvom kvartalu. Na žalost, nakon što je u aprilu dostignuta rekordna proizvodnja u posljednjih nekoliko godina, došlo je do tromjesečnog pada industrijske proizvodnje je u periodu maj‐juli koji je nakratko zaustavljen tek u avgustu 2013 (rast od 1,5% u odnosu na juli).
Nažalost u septembru industrijska proizvodnja ponovo bilježi blagi pad (0,2% g/g) tako da je treći kvartal
obilježila industrijska stagnacija.
Time je industrijski rast usporen sa stope od 7% u prvom polugodištu na 6,2% u prvih devet mjeseci 2013 godine. Spriječavanje daljnjeg slabljenja rasta industrije u četvrtom tromjesečju bi moglo biti još izazovnije obzirom na znatno veću osnovicu od novembra 2012 kada je počeo industrijski oporavak.
Polugodišnji rast građevinskih radova takođe usporava u prva dva mjeseca trećeg kvartala i to kao rezultat usporavanja rasta radova u FBiH uprkos smanjenju pada u RS. Nizak rast vrijednosti radova u avgustu od 6% u odnosu na isti period lani, te septembarski pad od 2,3% su najviše doveli do usporavanja polugodišnjeg građevinskog rasta (13,2%) u FBiH za 3,2 procentna poena u trećem tromjesečju.
S druge strane, julskim rastom vrijednosti izvršenih radova u RS od 10,9%, te septembarskim rastom od 11,2% je zaustavljen polugodišnji pad od 3,4% tako da je građevinarstvo RS stagniralo u prvih devet mjeseci 2013. Produbljavanje pada uvoza u periodu trećem tromjesečju je najvjerovatnije bilo posljedica slabe domaće, ali i izvozne tražnje, navodi se u analizi DEP BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close