Demonstracije u Sarajevu: Građani blokirali saobraćaj pred zgradom Vlade FBiH

Građani koji su se okupili ispred zgrade Vlade FBiH 20 minuta nakon zvaničnog početka protesta su blokirali saobraćaj u Alipašinoj ulici.

Skupu prisustvuju građani iz Maglaja, Srebrenika, Zavidovića, Mostara, Zenice, Donjeg Vakufa, Fojnice, Tuzle, Mostara i drugih gradova, koji su došli u Sarajevo kako bi iznijeli zajedničke zahtjeve.

Ispred zgrade Vlade Federacije BiH (FBiH) okupilo se nekoliko stotina učesnika plenuma iz više gradova u FBiH, a građani neprestano dolaze. Građani  uzvikuju “lopovi, lopovi” i “ostavke”.

Nisveta Karić iz Zenice kaže da je došla jer ja na birou, a ima šestero djece.

“Vlasti trebaju rješavati probleme jer se narod pati. Mi danas očekujemo sastanak s predstavnicima federalne vlasti od kojih niko do sada nije pomjerio prstom”, rekla je Karić.

Demonstranti stvaraju buku pištaljkama, a podršku im daju i vozači koje trube iz svojih automobila dok prolaze Alipašinom ulicom.

Učesnici protesta, uz ostalo, traže obustavu krivičnog progona svih učesnika demonstracija od 5. februara nadalje, obustavu privatizacije i reviziju dosadašnje privatizacije, ukidanje beneficija zvaničnicima u institucijama i organima javne uprave.

Demonstranti od Vlade FBiH također traže  uvođenje diferencirane stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) uključujući nultu stopu na životne namirnice, usklađivanje penzija sa rastom prosječne plate FBiH, te obustavu zaduživanja kod banaka i međunarodnih finansijskih institucija za kreditiranje javne potrošnje.

Zgrada Vlade FBiH obezbijeđena je visokom metalnom ogradom, a iz press službe jutros je saopćeno da će se sjednica Vlade FBiH održati u Mostaru.

Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close