Delegacija iz RS-a obilježila godišnjicu stradanja vojnika JNA

Delegacije iz Republike Srpske stigla je u nekadašnju Dobrovoljačku ulicu te obilježila godišnjicu stradanja vojnika JNA.

U pratnji velikog broja pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo stigla su tri puna autobusa predvođena predstavnicima Vlade RS-a, javlja Patria.

Na čelu zvanične delegacije je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, ministar rada i boračko-invalidska zaštite Republike Srpske Milenko Savanović te predsjednik Boračke organizacijeni ministar i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Čubrilović je, prenosi Patria, rekao da je žalosno “da 24 godine poslije ovog zločina nisu procesuirani odgovorni za smrt pripadnika bivše JNA koji su na osnovu sporazuma u Makedoniji pokušali napustiti Sarajevo”.

– Mi molimo tužilaštva i sudove da konačno procesuiraju sve zločine i zločince jer u ovom ratu zločini su vršeni i nad Srbima i nad Bošnjacima i nad Hrvatima. Neće biti pomirenja dok se svi zločinci ne procesuiraju, a onda ne znam ni čemu bitisanje ovakve države, kazao je Čubrilović.

Ministar Savanović je rekao da su u ovoj ulici prije 24 godine stradali oni koji su najmanje krivi za bilo šta.

– Vi znate da su poginuli pokušavali izvršiti dogovoreno iz Makedonije, ali moram napomenuti da je nakon otcjepljenja Slovenije, Hrvatske i Makedonije došao taj referendum i u BiH, a koji je sproveden mimo volje srpskog naroda. Prije 24 godine u ovoj ulici paralelne vojne snage TO i pripadnici MUP-a presreli su tada legitimnu jedinu vojsku i zločin je počinjen. Žalosno je da još uvijek nemamo spomenik stradalima, a mi ćemo od kantonalnih vlasti i dalje insistirati na tome, poručio je Savanović.

Okupljanje, paljenje svijeća i polaganje cvijeća je proteklo mirno.

Sarajlije i članovi Udruženja Zelene beretke već su se razišli i otišli na Kovače.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close