Delegacija iz RS-a: Obilježavanje 3. maja 1992. – Dobrovoljačka, Sarajevo

U bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu danas će delegacije iz RS-a i pripadnici Zelenih beretki obilježiti događaje iz 3. maja 1992. godine.

Delegacija iz RS-a je nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća istim putem napustila Sarajevo.

10:57 – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić je rekao kako mu je žao što delegacija mora doći pod jakom policijskom pratnjom.

“Sarajevo nije smoglo snage da se suoči s tim da je počinjen zločin, a ovdje je počinjen zločin. To se pokušava minimizirati pričom da je JNA htjela zauzeti grad. Oni da su to htjeli, to bi i uradili. Treba provesti istragu, a ne obustaviti je jer to unosi sumnju u dobronamjernost pravosudnih organa.

10:54 – Među članovima delegacije bila su i dva pripadnika JNA koji su tog dana bili u koloni. Jedan od njih je ranjen, a drugi je bio zarobljen. Oni su tvrde, došli odati počast poginulim drugovima, ali nisu propustili priliku da kažu kako su taj dan poginula 42 vojnika, a ne sedam kako utvrđeno.

10:32 – Desetak građana okupilo se na desnoj obali Miljacke, kod mosta Drvenija, sa dvije zastave sa ljiljanima. Oni pjevaju nekadašnju himnu BiH “Jedna si jedina”.

10:25 – Delegacija iz RS-a predvođena Petrom Đokićem, Stašom Košarcem i Aleksandrom Pandurević stigla je u Dobrovoljačku ulicu. Autobusi koji su stigli pod jakom policijskom pratnjom parkirani su kod Fakulteta političkih nauka, odakle su putnici krenuli prema mjestu gdje će položiti cvijeće i upaliti svijeće. Naš novinar javlja da je stiglo 50-ak osoba.

10:08 – Novinar portala Klix.ba koji je u autobusu sa delegacijom iz RS-a javlja da je kolona zaustavljena na Vracama gdje policija pretresa putnike.

10:05 – Pripadnici Zelenih beretki položili su cvijeće na spomen ploču, proučili fatihu šehidima i odali počast palim borcima nakon čega su se mirno i dostojanstveno razišli.

10:00 – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je kako je ovo dan koji ima poseban značaj za RS. Đokić smatra kako se 3. maja dogodio težak zločin u Sarajevi i da RS ima potrrbu da organizuje i okupi ljude i da posjeti mjesto na kojme su “paravojne formacije” napale pripadnike JNA.

“Ovaj zločin je dokumentovan, ali niko nije procesuiran”, rekao je Đokić.

09:52 – Naš reporter koji je u Miljevićima javlja da je kolona krenula prema Sarajevu.

09:50 – Ratni komandant Dževad Topić je rekao kako branitelji Sarajeva počast na ovom mjestu odaju već 21. godinu, dok delegacija iz RS-a dolazi tek četvrtu godinu.

“Nema potrebe za dizanjem tenzija, mi smo došli odati počast poginuloj djeci i borcima. Žao mi je što ovdje nema političara, koji se slikaju samo pred izbore”, rekao je Topić.

09:40
– Prema informacijama iz Miljevića, kolona od tri autobusa će uskoro krenuti u Sarajevo pod policijskom pratnjom. Naš reporter javlja da se kod crkve u Miljevićima okupilo 150 osoba.

09:25 – Pripadnici Zelenih beretki su se već okupili kod mosta na Drveniji. Kako javlja naš reporter, trenutno ih je između 10 i 15. Predsjednik UG Zelene beretke Emin Švrakić je rekao kako će njihovi članovi ignorisati događaj u 10 sati i da su oni tu kako bi obilježili stradanje saboraca i odali počast šehidima koji su izgubili živote 2. i 3. maja. Švrakić je rekao kako oni ne žele probleme.

09:15
– Kako javlja naš reporter s mjesta događaja, jake policijske snage već su na pozicijama u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici. Ulica će biti blokirana za saobraćaj, a pauk služba diže parkirane automobile.

Portparol MUP-a KS Irfan Nefić je istakao kako će policijski službenici postupiti prema operativnom planu osiguranja javnog skupa obilježavanja stradanja pripadnika bivše JNA.

“To podrazumijeva fizičko, saobraćajno, operativno i kontradiverziono osiguranje mjesta događaja i trase kojom će se kretati kolona”, rekao je Nefić.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova organizuje danas u Istočnom Sarajevu i Sarajevu obilježavanje 21 godine od stradanja vojnika u Dobrovoljačkoj ulici.

Okupljanje počinje u 9.00 sati u Miljevićima, odakle će učesnici biti prevezeni autobusima do Dobrovoljačke ulice. Od 10.00 do 10.30 sati mirnom šetnjom doći će do mjesta gdje će biti položeno cvijeće i prislužene svijeće u Dobrovoljačkoj.

Nedaleko od tog mjesta, pripadnici Zelenih beretki će položiti cvijeće i odati počast svojim saborcima koji su tih dana izgubili živote od agresorskih snaga.

(Vijesti.ba/Klix.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close