3 maj – Svjetski dan slobode medija

U svijetu se danas obilježava Svjetski dan slobode medija, dvadesetu godinu za redom, uz poruke iz svjetskih organizacija da svi medijski radnici moraju da rade bez straha i odmazde i da prijetnje i nasilje kojima su izloženi moraju biti zaustavljeni.

U zajedničkoj poruci generalnog tajnika Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moona i generalne tajnice UNESCO-a Irine Bokove ističe se da je sloboda izražavanja od suštinskog značaja za izgradnju slobodnog i demokratskog društva i jačanje prava pojedinaca.

Sigurno okruženje

Oni ističu neophodnost postojanja sigurnog okruženja u kojem svi mogu da govore slobodno i otvoreno, bez straha i odmazde. Upozorili su da je svake godine sloboda izražavanja na udaru novih prijetnji, a novinari često meta nasilja jer pomažu da se osigura transparentnost javnih poslova.

– Više od 600 novinara ubijeno je u posljednjih deset godina, mnogi od njih dok su izvještavali iz sredina koje nisu zahvaćene sukobima. Atmosfera nekažnjivosti opstaje – devet od deset slučajeva ubistava novinara prođe nekažnjeno. Previše medijskih radnika trpi zastrašivanje, prijetnje i nasilje… Moramo pronaći rješenje za takvu nesigurnost i nepravdu – zaključuju oni.

Iz OSCE-a upozoravaju da i u zemljama-članicama te organizacije postoji zabrinutost u vezi prava novinara i njihovu sigurnost.

Predsjedavajući OSCE-a, ukrajinski ministar vanjskij poslova Leonid Kožara ukazao je na značaj posvećenosti država članica ove organizacije slobodi medija i njihovoj dužnosti da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

– Mnogi od napada protiv novinara nikada nisu razriješeni, počinioci i nalogodavci nisu krivično gonjeni – rekao je Kožara i naglasio da je to neprihvatljivo.

– Svi novinari i medijski radnici moraju da rade bez straha za svoju sigurnost – rekao je Kožara, dodavši da sloboda medija spada u prioritete ukrajinskog predsjedavanja OSCE-a.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović istakla je da prijetnje, zastrašivanja, uznemiravanje i nasilje moraju da budu zaustavljeni.

– Mi – novinari, mediji, vlade, nevladine i međunarodne organizacije – moramo zajedno da radimo na zaustavljanju ovog zabrinjavajućeg trenda – naglasila je Mijatović.

Podići svijest

Generalna skupština UN-a 1993. godine donijela odluku o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija, s ciljem da se podigne svijest o značaju slobode štampe i kako bi se podsjetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Centralna manifestacija ove godine održava se u organizaciji UNESCO-a u San Joseu u Kostariki, od 2. do 4. maja, a glavna tema je “Sigurni da govore: Osiguravanje slobode izražavanja u svim medijima”, s posebnim akcentom na sigurnost novinara, pitanja nekažnjivosti i digitalne sigurnosti.

Tim povodom UNESCO je objavio publikaciju “Pritisci na slobodu: 20 godina svjetskog dana slobode medija”, koja sadrži osvrte na početke pa sve do izazova s kojima će sloboda štampe biti suočena u budućnosti.

Tu su i svjedočenja 27 pojedinaca i organizacija koji su dio borbe za slobodu medija, prenio je Tanjug.

UNESCO od 1997. godine dodjeljuje i nagradu “Guillermo Cano” zaslužnim pojedincima, organizacijama ili institucijama za izuzetan doprinos odbrani slobode medija.

Nagrada nosi ime po kolumbijskom novinaru koji je pisao o narkokartelima i zbog toga ubijen 1986. godine ispred svoje redakcije.

Ovogodišnja dobitnica je novinarka iz Etiopije Reyot Alemu.

Alemu je kritički pisala o političkoj situaciji i socijalnim temama u svojoj zemlji, fokusirajući se na siromaštvo i jednakost polova.

Uhapšena je 2011. i služi petogodišnju zatvorsku kaznu.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close