Delegacija BiH na 58. godišnjoj konferenciji NATO-a

Predsjedavajući Milorad Živković i članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PS NATO-a) Božo Ljubić i Asim Sarajlić učestvuju na 58. godišnjoj konferenciji PS NATO-a u Pragu, Republika Češka, čiji se rad u protekla dva dana odvijao po komisijama.

Na konferenciji se razgovara o vanjskim i sigurnosnim prioritetima NATO-a, posljedicama Arapskog proljeća za euroatlantsku sigurnost, posljedicama stanja sigurnosti u Afganistanu na zemlje srednje i jugozapadne Azije, kao i implikacijama aktuelnog stanja u Siriji i Iranu na zemlje regiona i šire.

Članovi Odbora za civilnu dimenziju sigurnosti posebnu pažnju posvetili su aktuelnim temama u vezi s aktuelnim stanjem na Bliskom istoku i zemljama sjeverne Afrike te odnosima Ruske Federacije s euroatlantskom zajednicom, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi Odbora za odbranu i sigurnost razmijenili su mišljenja o ulozi NATO-a u pomorskoj sigurnosti i borbi protiv piratstva, te utjecaju na regionalnu sigurnost nakon povlačenja snaga NATO-a iz Afganistana.

Delegacija PSBiH u PS NATO-a posjetila je i Ambasadu BiH u Republici Češkoj, gdje ih je ambasador Nediljko Bilić upoznao s bilateralnim i ekonomskim odnosima dviju zemalja te naporima koji se čine na povezivanju privrednih subjekata.

Prema riječima ambasadora Bilića, u posljednje vrijeme povećana je trgovinska razmjena, unaprijeđena saradnja na polju kulture i obrazovanja, te su na svim poljima ukupni odnosi dviju zemalja u usponu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close