Delegacija BiH ispraćena na Mediteranske igre u Mersinu

Delegacija BiH ispraćena na Mediteranske igre u Mersinu, sportisti bez pomoći države.

Izgleda da i sportisti Bosne i Hercegovine trebaju izaći na štrajk kako bi ova država povela barem malo računa o njima, istakao je Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH za agenciju Anadolija (AA).

I uoči Mediteranskih igara u Mersinu (Turska), koje će se održati od 20. do 30. juna ove godine, institucije BiH pokazale su da ne brinu o sportu i sportistima.

„Do sada novac za nastup naših sportista na Mediteranskim igrama uplatila je samo Vlada Republike Srpske, i to u iznosu od 11.000 maraka. Federalna vlada obećala nam je novac koji još nismo dobili, a iz Ministarstva civilnih poslova BiH kazali su nam da se javimo na grant, to jeste da apliciramo za sredstva. Vjerovatno i od njih dobit ćemo nešto novca, ali nama su pare sada potrebne. Recimo, za Olimpijadu u Londonu dobili smo novac, ali poslije igara. Šta će nam novac za pripreme takmičara kada se igre završe!? Sa druge strane, ko će se usuditi zadužiti u ovom vremenu, jer ko nam garantira da ćemo uspjeti vratiti novac nakon MI“, rekao je Fazlagić za AA.

Olimpijski komitet BiH uspio je osigurati novac za nastupe 16 sportista pretendenata na medalje na MI u Mersinu.

„Komisija za sport sačinila je listu od 16 sportista koji bi u Turskoj mogli osvojiti medalje. Za ostale sredstva smo iznalazili i još iznalazimo nadljudskim naporima. U finansiranju sportista učestvuju strukovni savezi, klubovi, ali i dobrim dijelom roditelji“, pričao je Fazlagić.

BiH će u Mersinu u timskim sportovima predstavljati samo fudbaleri, pod vodstvom selektora mlade reprezentacije BiH Vlade Jagodića. U pojedinačnoj konkurenciji boje bh. zastave branit će takmičari u streljaštvu, boksu, tekvandou, boćanju, dizanju tegova, džudu, atletici, plivanju i hrvanju.

„Nismo još odredili ko će nositi zastavu na svečanom otvaranju Igara u Mersinu. Pošto će naše selekcije na put ići u odvojenim aranžmanima na licu mjesta odredit ćemo i nositelja zastave. Kriterij će biti najbolji sportski rezultat“, kaže Fazlagić za agenciju Anadolija.

Učestvuju 24 zemlje

Na Mediteranskim igrama u Mersinu učestvovat će 24 zemlje, po prvi put Makedonija. U 31 sportskoj disciplini na 52 sportska borilišta takmičit će se 4.500 sportista i 1.500 trenera i pratećeg osoblja.

„Radi svjetske finansijske krize sve zemlje iz regije, pa tako i naša u Tursku će poslati manji broj sportista nego je prvobitno planirano. Međutim, to ne znači da će MI biti lošije. Naprotiv, ne sumnjam da će Turska država biti izvanredan organizator igara“, mišljenja je Fazlagić.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close