LifestyleShowbiz

Davorin Popović (1946. – 2001.)

Davorin Popović (23. septembar 1946 – 18. juni 2001) bio je bosanskohercegovački pjevač zabavne muzike i član legendarnih sarajevskih “Indexa”, te jedna od najvećih zvijezda bivše Jugoslavije.

Rodno ime Davorin u užem krugu porodice i prijatelja uvijek je bilo Davor. Od milja su ga zvali i Dačo, a nadimak Pimpek je dobio još u djetinjstvu zbog jedne male izrasline kraj lijevog uha. Taj mu je nadimak naprosto bio zalijepljen uz ime, pa je čak jedan njemački on-line magazin, objavljujući vijest o njegovoj smrti, napisao da je Davorin Popović Pimpek puno rodno ime i prezime pjevača Indexa.
Pjevačem je sam sebe zvao, obično počinjući svoje priče “Slušaj, da ti pjevač nešto kaže…”, ne dajući svojoj ulozu u Indexima, jednako kao smislu svoga života, ni manje ni više od toga jeste samo pjevač. Pa je vremenom postao pjevač.[citat potreban] Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a od rane mladosti se bavio rukometom i košarkom, a u ovom drugom sportu je bio jedan od najtalentiranijih bekova koje je Sarajevo u to doba imalo. Bio je kapetan Mlade Bosne (kasnije Željezničar) i kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close