Davidović: “Do nas je!”

BiH mora da drži kormilo evrointegracija u svojim rukama. „Evropa neće ni kažnjavati i požurivati, niti nas tjerati ili tješiti. Do nas je“, kaže ambasador BiH pri EU, Igor Davidović. Kompromis se vidi kao rješenje.

Kada je ulazak BiH u EU u pitanju, u Briselu će vam reći da, pod uslovom da se sve odvija bez zastoja, realan vremenski okvir za to bio bi narednih 17 godina. Ono o čemu se takođe govori jeste činjenica da već duži vremenski period zemlja nije demonstrirala spremnost za izvršenje preuzetih obaveza.

Ambasador BiH pri EU, Igor Davidović, ocjenjuje da povjerenje Evropljana nije izgubljeno, ali da je znatno umanjeno. Istovremeno on kaže da se snažno protivi pominjanju mogućih sankcija, kao mjere koje bi eventualno mogle da ubrzaju proces izvršenja obaveza, a samim ti i evrointegracija BiH.

„Sve reakcije koje bi bile ishitrene, koje bi značile neko sankcionisanje, podizanje temperature, u našem slučaju, a mi smo tu specifični, bilo bi dolivanje ulja na vatru, ili bismo se mogli naći u još većem zastoju i još ozbiljnijoj blokadi.“

EU nas neće kažnjavati ni tešiti

Bosanskohercegovački ambasador u Briselu kaže da je EU i do sada bila strpljiva i korektna i da kada je evropski put BiH u pitanju Evropa tvrdi da još uvijek može da čeka da se zemlja odluči na konkretne aktivnosti i ubrzanje procesa primjene Mape puta“. Davidović podsjeća da je evropska agenda ono što je primarno dominantni interes same BiH.

„Kompletno sve je u našim rukama – da li mi želimo, hoćemo, možemo i kada ćemo to uraditi – tu nas Evropa neće ni kažnjavati nii požurivati, niti tjerati ili tješiti. Do nas je.“

Ambasador dodaje i da rješenje bh. čvora evrointegracija vidi u kompromisu. „Kompromis može značiti jednako zadovoljstvo svih strana koje se dogovaraju oko nečega ili makar jednako balansirano nezadovoljstvo. Kompromis može da bude i bolan. Ali, to su koordinate unutar kojih se kreće potraga za dogovorom unutar BiH ili sa Evropskom unijom.“

Držati kormilo evrointegracija

Ono što je BiH nepovratno izgubila u odnosu sa EU jeste vrijeme. Unija se sada nalazi i pred periodom izbora, kako nacionalnih tako i za novi saziv Evropskog parlamenta i Evropske komisije, a procjena ambasadora Davidovića je da će cio proces proširenja u narednom periodu biti poprilično dinamički usporen. Ne želeći da licitira sa vremenskim odrednicama mogućeg ulaska BiH u EU, Davidović kaže da se zbog dugih vremenskih odrednica niko ne smije deprimirati, već da treba shvatiti da su evrointegracije dugačak vremenski proces, generacijski zadatak koji zahtjeva široke ekonomske ali i socijalne reforme i kojim se prvenstveno mora upravljati.

Autorka: Marina Maksimović

Odgovorni urednik: Svetozar Savić

DW.DW

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close